Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γαλλία: Επικυρώθηκε η εκλογή Μακρόν, τα επίσημα αποτελέσματα



Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ υπέβαλε την Τετάρτη την παραίτησή του και αυτή της κυβέρνησής του στον απερχόμενο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, κατά την πολιτική παράδοση στη χώρα, μετά την επίσημη ανακοίνωση από το Συνταγματικό Συμβούλιο της εκλογής του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Σε επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη γαλλική προεδρία, ο Ολάντ αποδέχεται τυπικά την παραίτηση, «όπως ορίζει η δημοκρατική παράδοση», και ζητεί από τον Καζνέβ να παραμείνει σε υπηρεσιακό ρόλο για να «χειριστεί τις τρέχουσες υποθέσεις ως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Νωρίτερα, τo Συνταγματικό Συμβούλιο ανακήρυξε επίσημα τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γαλλίας, αφού συγκέντρωσε ποσοστό 66,10% των ψήφων έναντι 33,90% της αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.

Ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν είναι επομένως ο 8ος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Συγκέντρωσε 20.743.128 ψήφους στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου έναντι 10.638.475 ψήφων για την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου Λοράν Φαμπιούς ενώπιον δημοσιογράφων.

Η αποχή ανήλθε σε 25,44%, καταγράφοντας άνοδο άνω του 3% σε σύγκριση με το πρώτο γύρο (22,23%) της 23ης Απριλίου.

«Καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων, το Συνταγματικό Συμβούλιο τον ανακηρύσσει "εκλεγμένο πρόεδρο της Δημοκρατίας"», είπε ο Φαμπιούς. Θα αναλάβει καθήκοντα αρχής γενομένης από την ολοκλήρωση της θητείας του Φρανσουά Ολάντ την 14η Μαΐου τα μεσάνυχτα.

Τα ποσοστά που ανακοίνωσε το Συνταγματικό Συμβούλιο δεν διαφοροποιούνται από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα το πρωί το υπουργείο Εσωτερικών.

Εκ των 47.568.693 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ο αριθμός όσων ψήφισαν ανέρχεται σε 35.467.327. Ο αριθμός των λευκών είναι 3.021.499, ενώ των έγκυρων είναι 31.381.603, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο ακύρωσε 16.467 ψηφοδέλτια «εξαιτίας παρατυπιών που διαπιστώθηκαν σε 38 εκλογικά κέντρα» εκ των συνολικά 69.242 εκλογικών κέντρων «ήτοι το 0,05% των συνόλου των ψήφων» διευκρίνισε ο Φαμπιούς.

«Επί του συνόλου, οι κανονισμοί που διέπουν την εκλογική διαδικασία έγιναν σεβαστοί» υπογράμμισε ο ίδιος.