Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ερντογάν: «Σημειώνουμε πρόοδο με ΗΠΑ - Οι δεσμοί μας θα βελτιωθούν»



"Βόμβα" έριξε ο Ερντογάν καθώς σημείωσε ότι η Άγκυρα σημειώνει πρόοδο στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να καθορίσει την προσέγγισή της έναντι της Τουρκίας.

Eξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του θα ξεπεράσει σύντομα την οικονομική τρικυμία και ότιοι δεσμοί με τις ΗΠΑ «ενδέχεται να βελτιωθούν». 

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η υπόθεση Brunson αποτελεί απλώς πρόσχημα για την εφαρμογή μιας νέας σειράς κυρώσεων στην Τουρκία. Σημείωσε επίσης ότι η Άγκυρα δεν θα παραιτηθεί από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει χάσει την αξιοπιστία της, συμμετέχοντας σε εμπορικούς πολέμους με τον κόσμο.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν προηγουμένως κυρώσεις εναντίον του Τούρκου Υπουργού Δικαιοσύνης Αμπντουλχάμιτ Γκιούλ και του Υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόυλου για την υπόθεση Brunson, ενώ παράλληλα διπλασίασαν τα τιμολόγια χάλυβα και αλουμινίου στην Τουρκία, μέχρι 50 και 20% αντίστοιχα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών άρχισαν να επιδεινώνονται αφού ο αμερικανός πάστορας Andrew Brunson φυλακίστηκε το 2016 για τους εικαζόμενους δεσμούς του με το κίνημα που ίδρυσε ο Ισλαμιστής κληρικός Fethullah Gulen, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα. Η Τουρκία κατηγόρησε τον Gulen και το κίνημά του να ενορχηστρώσει το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.