Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 -
Ξάστερος ουρανός

29 °C

Σήμερα, 28. Ιουλίου 2021

Ερντογάν – Πενς: Παγωμένα βλέμματα στην συνάντησή τουςΜια συνάντηση που έμοιαζε από την αρχή καταδικασμένη. Κι αν ρίξει κανείς μια ματιά στα πρόσωπα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Μάικ Πενς, θα καταλάβει γιατί.

Πρόσωπα «παγωμένα». Βλέμματα που θα μπορούσαν να «κόψουν» το αίμα. Βλοσυροί και αγέλαστοι, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς δεν έκαναν, γιατί δεν ήθελαν, καμία προσπάθεια να κρύψουν τίποτα.

Ο Ερντογάν υποδέχτηκε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ στην είσοδο του γραφείου του. Μια χειραψία για τα μάτια των… φωτογράφων και πέρασαν στο «σαλόνι». Κι εκεί τα πράγματα δεν άλλαξαν. Μάλλον η ατμόσφαιρα στο Βόρειο Πόλο είναι πιο ζεστή. Και όχι λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας που ήταν… σπίτι του, κάθισε πιο χαλαρός στην πολυθρόνα. Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε και με τη στάση του σώματός του ότι το τελευταίο μέρος που θα ήθελε να βρίσκεται ήταν το παλάτι του «σουλτάνου».
Η συνάντηση Ερντογάν – Πενς γίνεται στη σκιά της αποκάλυψης της επιστολής που έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του, στις 9 Οκτωβρίου (σ.σ. μέρα που ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία), με την οποία του ζητούσε να μην είναι «ανόητος». Μια επιστολή που «πετάχτηκε στα σκουπίδια», όπως «απάντησαν» πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Και μια επιστολή που έγινε στόχος… τρολαρίσματος ακόμη και από το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπο του Πούτιν να χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ασυνήθιστο για την αλληλογραφία μεταξύ ηγετών, το ύφος του Τραμπ. «Δεν συναντά κανείς συχνά τέτοια φρασεολογία στην αλληλογραφία μεταξύ ηγετών κρατών. Είναι μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη επιστολή», είπε Ντμίτρι Πεσκόφ.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό το περιστατικό που επισκίασε την πολυαναμενόμενη συνάντηση. Ένα 24ωρο πριν φτάσει ο Μάικ Πενς στο «Λευκό Παλάτι», ο Ερντογάν είχε πει ότι δεν θα δεχτεί να τον συναντήσει γιατί εκείνος μιλάει μόνο με τον Τραμπ. Μισή ώρα μετά, το… πήρε πίσω και η συνάντηση προγραμματίστηκε.

Αφού έβγαλαν τις απαραίτητες φωτογραφίες, Ερντογάν και Πενς έμειναν μόνοι τους για 10 λεπτά (παρουσία μόνο μεταφραστών σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη) και στη συνέχεια ήταν προγραμματισμένη η διευρυμένη συνάντηση των δυο ανδρών.
Με εντολή Τραμπ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ταξίδεψε στην Άγκυρα επικεφαλής αντιπροσωπείας για να προσπαθήσει να πείσει τον Ερντογάν να σταματήσει την επιχείρηση στη βόρεια Συρία και να αποχωρήσει από την περιοχή.

Κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, όχι μόνο γιατί ο Ερντογάν δεν δείχνει διατεθειμένος να σταματήσει την τουρκική εισβολή αλλά και γιατί φαίνεται να τα έχει βρει σε όλα με τους Ρώσους, αφήνοντας τους τη Μανμπίτζ και παίρνοντας υποσχέσεις πως οι Κούρδοι μαχητές, που είναι και ο στόχος της επιχείρησης στη βόρεια Συρία, θα μείνουν μακριά από τα σύνορα της Τουρκίας.

Σημειώνεται δε πως ενώ ο Ερντογάν δέχτηκε την πρόσκληση του Πούτιν να τον συναντήσει στις 22 Οκτωβρίου στο Σότσι, έχει αφήσει να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται να μην κάνει, τελικά, το ταξίδι στις ΗΠΑ, στις 13 Νοεμβρίου, όταν τον έχει καλέσει στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ.