Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 -

Ερντογάν: "Οι δράστες της σφαγής θα πληρώσουν"Έντονη καταδίκη εναντίον των δραστών της φερόμενης χημικής επίθεσης που προκάλεσε δεκάδες θανάτους στην ανατολική Γούτα, από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προειδοποίησε πως «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

«Καταριέμαι εκείνους που διέπραξαν αυτή τη σφαγή όποιοι κι αν είναι. Εκείνοι που διέπραξαν αυτή τη σφαγή θα πληρώσουν αναπόφευκτα βαρύ τίμημα», τόνισε ο Ερντογάν στη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Άγκυρα.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο (07/04), σε μια φερόμενη χημική επίθεση εναντίον της ανταρτοκρατούμενης πόλης Ντούμα, στην ανατολική Γούτα, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, και την ιατρική ΜΚΟ Syrian American Medical Society.

Ο Ερντογάν είχε εκφράσει την «ανησυχία» του για το θέμα της επίθεσης αυτής, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε χθες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρικτή του συριακού καθεστώτος.

«Θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες μας. Χθες, είχα τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Πούτιν, Θα συνεχίσω σήμερα και αύριο να έχω παρόμοιες συνδιαλέξεις», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αν και πολλές χώρες υπέδειξαν ως υπεύθυνο για την επίθεση το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ- Άσαντ, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους επιφυλάχθηκε σήμερα να υποδείξει ενόχους. Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες πως υποψιάζεται «έντονα» το συριακό καθεστώς.

Η Τουρκία υποστηρίζει την αντιπολίτευση που έχει σκοπό την ανατροπή του Άσαντ, όμως συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία στον συριακό φάκελο και φαίνεται πιο ανήσυχη για τις δραστηριότητες των Κούρδων πολιτοφυλάκων στη βόρεια Συρία.

Η Μόσχα διέψευσε πως πραγματοποιήθηκε χημική επίθεση στην ανατολική Γούτα, λέγοντας πως Ρώσοι ειδικοί δεν βρήκαν «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για την επίθεση στη Γούτα. Πολλές χημικές επιθέσεις έχουν αποδοθεί στο συριακό καθεστώς αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία το 2011. Ωστόσο, η Δαμασκός έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε χθες πως θα απαντήσει «με δύναμη» στη φερόμενη χημική επίθεση, αφήνοντας να πλανάται η στρατιωτική απειλή.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Νουρετίν Τσανικλί, δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα στο καντόνι Αφρίν, στη Συρία, από όπου εκδίωξε την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, έως ότου εξαλειφθεί κάθε τρομοκρατικός κίνδυνος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο, ο Τσανικλί είπε πως το Αφρίν θα παραδοθεί σε μια κεντρική κυβέρνηση στη Συρία όταν σχηματιστεί μια νέα διοίκηση έπειτα από εκλογές, από τη στιγμή που οι τρομοκρατικές απειλές στην περιοχή θα έχουν εξαλειφθεί.