Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ερντογάν μια εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα: Θα επαναφέρω τη θανατική ποινή



Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη στη συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος μια εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την αλλαγή του Συντάγματος.

«Την 16η Απριλίου, θέλετε να πείτε "ναι" σε μια ισχυρή Τουρκία;» ρώτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το πλήθος, το οποίο σύσσωμο απάντησε «Ναι!».

«Θέλετε μια μεγάλη Τουρκία; Θέλετε να πείτε "ναι" στην σταθερότητα; Θα πάτε στο ραντεβού πολίτες της Κωνσταντινούπολης;» συνέχισε ο Ερντογάν.

Οι αναλυτές προβλέπουν, ωστόσο ότι παρά την υπέρμετρη προβολή της εκστρατείας του «ναι» στα ΜΜΕ, η μάχη θα κριθεί στο νήμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος εκφώνησε την ομιλία του σε μια τεράστια σκηνή που εγκαταστάθηκε στην πλατεία του Γενικαπί, στις όχθες της θάλασσας του Μαρμαρά, όπου έφθασε με ελικόπτερο, υπό τις επευφημίες του κόσμου.
 

Στην ίδια περιοχή είχε εκφωνήσει την ομιλία του υπέρ της εθνικής ενότητας στις 7 Αυγούστου του 2016, λίγο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Με την επιστροφή στο χώρο αυτό οι διοργανωτές θέλησαν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους τα συναισθήματα που είχε προκαλέσει η συγκέντρωση του περσινού καλοκαιριού.

Επαναλαμβάνοντας άλλωστε ένα βασικό επιχείρημα της εκστρατείας του, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι εκείνοι που θέλουν να επικρατήσει το «όχι» την 16η Απριλίου είναι οι υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα για την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά και του PKK.

Επιπλέον ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους υποστήριξε ότι οι υπέρμαχοι του «όχι» αντιτίθενται στα μεγάλα σχέδια υποδομών που θα μεταμορφώσουν την Τουρκία λέγοντας πως «λένε "όχι" στις γέφυρες. "Όχι" στη σύγχρονη Τουρκία».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν θα διστάσει να επαναφέρει τη θανατική ποινή μετά το δημοψήφισμα «αν περάσει από τη Βουλή». «Χωρίς δισταγμό θα το εγκρίνω γιατί δεν έχουμε καμία εξουσία να συγχωρήσουμε τους δολοφόνους των μαρτύρων μας. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό» είπε ο Ερντογάν παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει εκφράσει την αντίθεσή της με μια τέτοια εξέλιξη προειδοποιώντας με διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το παρών στη συγκέντρωση έδωσαν χιλιάδες πολίτες που έφτασαν στην πλατεία με πλοία, από το υποθαλάσσιο τούνελ του Μαρμαρά και το μετρό κρατώντας τουρκικές σημαίες και πανό υπέρ του «ναι».

Ενδεικτικό του μεγέθους της συγκέντρωσης ήταν το γεγονός ότι επιστρατεύτηκαν 5.000 αστυνομικοί προκειμένου να διασφαλίσουν την τάξη και την ασφάλεια.