Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Επίθεση Ιμάμογλου κατά Ερντογάν: «Η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης θα στοιχίσει 100 δισ. δολάρια στους Τούρκους»



Νέα πυρά κατά του φαραωνικού σχεδίου του Ερντογάν για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης εκτόξευσε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, προειδοποιώντας ότι το πρότζεκτ, πέρα από το αστρονομικό κόστος κατασκευής του, θα στοιχίσει περί τα 100 δισ. δολάρια στους Τούρκους φορολογούμενους.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, – δριμύς επικριτής του «εγκληματικού», όπως το έχει χαρακτηρίσει, σχεδίου του Ερντογάν - χαρακτήρισε σε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter «πρότζεκτ προδοσίας» τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία ουσιαστικά «σκάβει τον λάκκο της» μ’ αυτό.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν υποστηρίζει ότι η μήκους 50 χλμ. Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, θα μειώσει την κίνηση στα στενά του Βοσπόρου προσφέροντας μια εναλλακτική διαδρομή στις διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες.

 

Αλλά οι επικριτές του σχεδίου – εκτιμώμενου κόστους 75 δισ. τουρκικών λιρών (κάπου 11,6 δισ. δολαρίων) λένε ότι η κυβέρνηση ριψοκινδυνεύει να προκαλέσει ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή σε μια προσπάθεια να δώσει νέα ώθηση στον κλυδωνιζόμενο κατασκευαστικό κλάδο της Τουρκίας. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, που είχε καλέσει τον περασμένο μήνα τα 16 εκατ. κατοίκων της Πόλης να υπογράψουν αίτηση κατά του αμφιλεγόμενου πρότζεκτ, είπε ότι η ζημιά που θα προκαλέσει η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης δεν θα περιοριστεί στη μεγαλούπολη, αλλά θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία και το περιβάλλον της Τουρκίας. O Ερντογάν είχε ανακοινώσει τα σχέδια για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης το 2011, προτού εκλεγεί πρωθυπουργός της χώρας για τρίτη φορά, αλλά μέχρι τώρα η κυβέρνησή του δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το πρότζεκτ.