Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Επιστολή Πάντοαν στην ΕΕ για φοροδιαφυγή και μείωση δαπανών



Σε επιστολή του που ελήφθη πριν λίγες ώρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, αναφέρεται στην πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να συνεχίσει να καταπολεμά την φοροδιαφυγή, και σε μια γενικής μορφής δέσμευση για μείωση των δαπανών.

«Η κυβέρνηση της Ρώμης συνεχίζει να ακολουθεί τον δρόμο της σταθεροποίησης της δημόσιας οικονομίας, με έμφαση στην ανάπτυξη και στις δομικές αλλαγές. Ένας υπερβολικά ταχύς ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής θα ζημίωνε την οικονομία σε αυτήν την φάση της αυξημένης γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας σε διεθνές επίπεδο», αναφέρει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από την κυβέρνηση της Ρώμης επιπλέον μέτρα ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να μειωθεί κατά 0,2% η σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ της χώρας. Η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι, όμως, δεν θέλησε να λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Παράλληλα, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν μια αλλαγή στην αμερικανική στάση προς το ελεύθερο εμπόριο, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει πως όταν αποχωρήσει από την ΕΕ, η Μεγάλη Βρετανία θα είναι σε θέση να ανταγωνισθεί τις χώρες-μέλη της ΕΕ σε φορολογικό επίπεδο, στοιχεία τα οποία θεωρείται πως μπορούν να προκαλέσουν, εν δυνάμει, οικονομική αστάθεια.

Στην επιστολή προς τις Βρυξέλλες, τέλος, γίνεται σαφής αναφορά και στις δαπάνες για την ανοικοδόμηση κτιρίων και την στήριξη των κατοίκων των σεισμοπαθών περιοχών της κεντρικής Ιταλίας, «οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέσα στο 2017».