Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Επικοινωνία Μέι-Γιούνκερ



Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ με την Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέυ, μετά από την ομιλία της δεύτερης αναφορικά με το σχέδιο για το Brexit.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε από το Στρασβούργο όπου έγινε η ενημέρωση για το Κολλέγιο των Επιτρόπων (με την αφορμή της εκλογικής διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) πως ο Πρόεδρος Γιούνκερ «ενημερώθηκε» για το περιεχόμενο της ομιλίας της Βρετανίδας Πρωθυπουργού και τόνισε πως βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί της.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα έχει μια τηλεφωνική επικοινωνία με την Τερέζα Μέυ, χωρίς όμως να επεκτείνεται ως προς το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Ερωτηθείς να σχολιάσει την πρόθεση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού για αποχώρηση της ΜΒ από την Ευρωπαϊκή κοινή αγορά, ο εκπρόσωπος Τύπου απάντησε πως η Επιτροπή δεν πρόκειται να προβεί σε κανένα σχολιασμό σχετικά με τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης του Brexit, μέχρι η Βρετανική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας.

Πάντως, αίσθηση κάνει tweet του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ που χαρακτηρίζει «λυπηρή» τη διαδικασία του Brexit και «σουρεαλιστικούς» τους καιρούς που ζούμε, όμως χαιρετίζει ως πιο ρεαλιστική την αναφορά της Μέυ στο Brexit.