Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση του ανθρωπιστικού δράματος στην Υεμένη



Με 5,2 εκατομμύρια παιδιά να απειλούνται από τον λιμό και την κατάσταση στη χώρα να χαρακτηρίζεται τραγική, η επανέναρξη των επιχειρήσεων στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντάιντα, στην Υεμένη, επιτείνει τους φόβους περί κλιμάκωσης του ανθρωπιστικού δράματος στη χώρα.

Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Υεμένης και υποστηρίζονται από στρατιωτική συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση, επιχειρούν με σκοπό να αποσπαστεί το λιμάνι από τα χέρια των σιιτών ανταρτών Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν. Την Τρίτη, αξιωματικοί των στρατευμάτων που πρόσκεινται στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και ιατρικές πηγές έκαναν λόγο για τον θάνατο 40 σιιτών ανταρτών Χούθι μέσα σε 24 ώρες στον δυτικό τομέα στη Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το λιμάνι της πόλης των 600.000 κατοίκων, που ελέγχεται από το 2014 από τους Χούθι, αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των εμπορευμάτων που εισάγονται στη χώρα και της ανθρωπιστικής βοήθειας. Στην Υεμένη οι τρεις στους τέσσερις κατοίκους χρειάζονται βοήθεια, πάνω απ' όλα τρόφιμα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Εκτός από τον πόλεμο, τους αμάχους απειλεί επίσης ένα τρίτο κύμα της επιδημίας χολέρας.

Οι Χούθι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατηγόρησαν τη διεθνή κοινότητα ότι είναι συνένοχη στην «τρομοκρατία» της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της.

«Αποθήκες τροφίμων διεθνών οργανισμών στοχοθετήθηκαν (τη Δευτέρα) στη Χοντάιντα, κάτι που δείχνει καθαρά ότι οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι σύμμαχοί τους έχουν πρόθεση να μετατρέψουν αυτές τις αποθήκες και πυκνοκατοικημένες συνοικίες σε θεμιτούς στόχους στις τρομοκρατικές τους επιχειρήσεις» είπε ο επικεφαλής του Ανώτατου Επαναστατικού Συμβουλίου των ανταρτών.

Στην τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη, από τον Μάρτιο του 2015, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, έχουν τραυματιστεί πάνω από 56.000 άλλοι και έχει προκληθεί η «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη.