Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Εκουαδόρ:H Eλλάδα της Νοτίου Αμερικής



Στον δρόμο της Ελλάδας και το Εκουαδόρ.

Αυτό αναφέρουν πλέον οι αναλύσεις για την επόμενη κατάρρευση χώρας στην αμερικανική ήπειρο. Πρώτα το Πουέρτο Ρίκο, τώρα ο Ισημερινός. Η χώρα μας κοινός παρανομαστής. Όχι για καλό λόγο. Το χρέος πάνω από όλα.

Τι λένε για το Εκουαδόρ οι οικονομικοί αναλυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού; Κατά την "Diario de Imagen” (με την υποστήριξη του "Εconomist"): "Το Εκουαδόρ γίνεται Ελλάδα. Χωρίς ισχυρό εθνικό νόμισμα, με το πετρέλαιο σε πτώση, η χώρα έχει ξεμείνει από εναλλακτικές. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου μέχρι και 50%, η δύναμη του δολλαρίου, μαζί με την αύξηση της κρατικής γραφειοκρατίας έχουν φέρει τον Ισημερινό σε οριακές καταστάσεις. Η κυβέρνηση το 2013 σπατάλησε το 44% του ΑΕΠ (σύμφωνα με τα νούμερα του ΔΝΤ) σε κρατικές δαπάνες με αποτέλεσμα το Εκουαδόρ να είναι στα βήματα της Ελλάδας, χώρας που πρακτικά είναι σε καθεστώς χρεοκοπίας”.

Φέτος, παρά τις περικοπές στον προϋπολογισμό, για το 2015 το παθητικό ανέρχεται στα 7,2 δις δολάρια ή το 7% του ΑΕΠ σύμφωνα με το Οικονομικό Παρατηρητήριο. Αν και το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο (χαμηλό) 30% του ΑΕΠ αυξάνεται με μαθηματική πρόοδο. Το Εκουαδόρ χρησιμοποιεί το δολάριο από το 2000 και πλέον δεν έχει τη δυνατότητα για λήψη δανείων.

Η σχέση του προέδρου Ραφαέλ Κορέα με τον λαό είναι σε κρίση. Τον περασμένο Ιούνιο πάνω από 350.000 κόσμου βγήκαν στους δρόμους του Γκουαγιακίλ (το μεγάλο λιμάνι της χώρας) για να διαδηλώσουν κατά των σχεδίων για την εφαρμογή πρόσθετων φόρων επί των κληρονομιών και των εσόδων από συναλλαγές ακινήτων. Οι προβλέψεις για την επόμενη διετία είναι δυσοίωνες. Η κυβέρνηση λέει ότι προσπαθεί να διαφοροποιήσει την οικονομία ώστε να μην εξαρτάται από τις εξαγωγές πετρελαίου και μπανάνας.

"Χρειάζεται χρόνος", παραδέχτηκε η Ναταλί Κέλι, Υπουργός Παραγωγής, η οποία τονίζει ότι οι επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης τροφίμων, του τουρισμού και των υδροηλεκτρικών σταθμών της κινεζικής κατασκευής, θα ανοίξουν σύντομα, κάτι το οποίο θα μειώσει τις εισαγωγές καυσίμων. Ως τώρα όμως ο κινητήρας της ανάπτυξης ήταν οι δημόσιες επενδύσεις, αντί των ιδιωτικών.

"Με τόση υψηλή φορολογία, οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν. Παραμένουν δύσπιστες κάτι που προκαλεί μεγάλη οικονομική επιβράδυνση", ανέφερε ο δήμαρχος του Γκουαγιακίλ, Χαϊμε Νεμπότ, διοργανωτής της διαμαρτυρίας.
Την ίδια στιγμή, οι εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης στερεύουν. Η κυβέρνηση έχει εκδώσει 1.500 δισεκατομμύρια σε ξένα ομόλογα φέτος, αλλά με υψηλό επιτόκιο της τάξης του 10,5%. Παράλληλα, έχει θεσπίσει κανονισμούς που της επιτρέπουν να εκδίδει ηλεκτρονικό χρήμα αλλά και χρεόγραφα της Κεντρικής Τράπεζας.

Το παράδειγμα που θέλει να αποφύγει, όπως αναφέρουν τα media στη λατινική Αμερική,, αλλά δεν μπορεί το Εκουαδόρ είναι αυτό της Ελλάδας.  Οι καταθέτες τρέμουν μήπως οι καταθέσεις τους δεν θα έχουν σύντομα αντίκρυσμα σε δολλάρια. Η Κεντρική Τράπεζα έχει συναλλαγματικά αποθέματα μόλις 4.6 δις. Η κυβέρνηση πλέον ξανασκέφτεται την επιβολή των μέτρων. Ο Κορέα παραμένει δημοφιλής ως πρόσωπο, αλλά όχι και η πολιτική του. Η αντιπολίτευση είναι χωρισμένη στα δύο. Στηρίζει τις αλλαγές, αλλά έχει χάσει ποσοστά στη μεσαία τάξη και στις πόλεις. Ο Κορέα θέλει την επανεκλογή του, αλλά ξέρει ότι κάτι τέτοιο με μνημόνιο δεν θα είναι εφικτό. Οι αριστεροί υποστηρικτές του δεν τον στηρίζουν όπως παλιά. Ο Κορέα κυνήγησε τα μέσα ενημέρωσης ώστε να τους επιβάλει αυτολογοκρισία. Προκάλεσε με πολλούς τρόπους την κοινή γνώμη, Πολλές δημόσιες συμβάσεις ανατέθηκαν χωρίς ουσιαστικό διαγωνισμό. Οι αντίπαλοι του υποστηρίζουν ότι η διαφθορά είναι αχαλίνωτη. Όσοι κάνουν συγκεκριμένες καταγγελίες μπαίνουν στο μάτι της νέας υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο Κλέβερ Χιμένες (μέλος αριστερής παράταξης) καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκισης επειδή κατηγόρησε τον Κορέα ως υπεύθυνο για πέντε θανάτους σε μια επιχείρηση της αστυνομίας το 2010. Η Μάρτα Ρολδός, μέλος της κεντροαριστεράς, στερείται πλέον των πολιτικών της δικαιωμάτων επειδή έβαλε κατά του Κορέα. Τα τηλέφωνα όλων παρακολουθούνται. "Ζούμε στη δημοκρατία του Εκουαδόρ, όπου όλες οι αρχές είναι συγκεντρωμένες σε ένα άτομο", δήλωσε ο Χιμένες λίγο πριν την φυλάκισή του. Στην Ελλάδα βέβαια δεν έχουμε τέτοιες καταστάσεις. Και μόνο όμως ότι μας συγκρίνουν – έστω οικονομικά – με μια (ουσιαστικά) δικτατορία της Λατινικής Αμερικής, δεν είναι και ότι καλύτερο...

Και να σκεφτεί κανείς ότι τον περασμένο Φλεβάρη το Εκουαδόρ – ως έχων την τεχνογνωσία - προσέφερε τις υπηρεσίες του στην ελληνική κυβέρνηση για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους...