Τρίτη 14 Μαΐου 2024 -

Εκλογές ΗΠΑ: Η ώρα της κάλπης έφτασε



Περισσότεροι από 218 εκατομμύρια Αμερικανοί που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των 50 πολιτειών καλούνται να εκλέξουν τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα.

Οι κάλπες άνοιξαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ώρα ΗΠΑ, στη μικρή πόλη Dixville Notch της πολιτείας του Νιου Χάμσαϊρ.

Έξι ψηφοφόροι στη μικρή πόλη Dixville Notch της πολιτείας του Νιου Χάμσαϊρ ψήφισαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις ΗΠΑ, ενεργοποιώντας τη διαδικασία των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με την τελευταία από μια ανάλυση μιας σειράς δημοσκοπήσεων που διεξήγαγε η εταιρεία Ipsos για το πρακτορείο Reuters, η Χίλαρι Κλίντον έχει περίπου 90% πιθανότητα να κερδίσει στη μάχη για τον Λευκό Οίκο.

Η τύχη του Τραμπ εξαρτάται από τα αποτελέσματα στη Φλόριντα, το Μίσιγκαν, τη Βόρεια Καρολίνα και το Οχάιο, όπου η διαφορά των δύο υποψηφίων ήταν πολύ μικρή, όταν έληξαν οι δημοσκοπήσεις, και την Πενσιλβάνια, όπου η Κλίντον προηγούνταν με μικρή διαφορά τριών εκατοστιαίων μονάδων. Για να εξασφαλίσει την αμερικανική προεδρία, ο Τραμπ πρέπει να κερδίσει τις περισσότερες από τις πολιτείες αυτές.

Μια πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων θα υπάρχει γύρω στις 5 το πρωί της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας.

Η δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Quinnipiac, την παραμονή των προεδρικών εκλογών δείχνει γη διαφορά των δύο υποψηφίων στα όρια του στατιστικού λάθους, σε πολιτείες- "κλειδιά" της Φλόριντας και της Βόρειας Καρολίνας.

Στην Φλόριντα, η Χίλαρι Κλίντον προηγείται με ποσοστό 46% έναντι 45% του Τραμπ, εντός του περιθωρίου του στατιστικού λάθους (±3,3%).

Στη βόρεια Καρολίνα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει προβάδισμα 2% έναντι του δισεκατομμυριούχου, με 47% έναντι 45%.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση του πανεπιστημίου, που δημοσιεύτηκε την 17η Οκτωβρίου, η πρώην υπουργός Εξωτερικών προηγούνταν κατά 12%.

«Κάντε για την Χίλαρι αυτό που κάνατε για εμένα» προέτρεψε, εν τω μεταξύ,  τους Αμερικανούς πολίτες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών.

Διακεκριμένα στελέχη της Oμογένειας βρίσκονται, εξάλλου, στις «ομάδες κρούσης» των υποψηφίων για την Προεδρία των ΗΠΑ, διεκδικώντας με αξιώσεις ρόλο και στην «επόμενη ημέρα».