Κυριακή 28 Απριλίου 2024 -

Έκλεψαν βασιλικά στέμματα και κοσμήματα από καθεδρικό ναό στη Σουηδία



Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των υπευθύνων για την κλοπή δύο στεμμάτων του 17ου αιώνα από καθεδρικό ναό εξαπέλυσε η σουηδική αστυνομία.

Οι δράστες έκλεψαν τα στέμματα του βασιλιά Καρόλου Θ’ και της συζύγου, βασίλισσας Κριστίνας, αλλά και μια σφαίρα -σύμβολο βασιλικής εξουσίας -, όλα τους διακοσμημένα με χρυσό, πολύτιμους λίθους και μαργαριτάρια, γύρω στο απόγευμα στην πόλη Στρένγκνας δυτικά της Στοκχόλμης την ώρα που ο ναός ήταν ανοικτός για το κοινό και στη συνέχεια διέφυγαν με ένα μικρό, λευκό σκάφος, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

«Επικοινωνήσαμε με την αστυνομία και τους ενημερώσαμε ότι είδαμε δύο άνδρες να βγαίνουν από το ναό και να φεύγουν με σκάφος κι εκείνοι μας είπαν ότι κάτι εκλάπη. Είχα καταλάβει ότι είναι διαρρήκτες απ’ τον τρόπο που συμπεριφέρονταν. Είναι απαράδεκτο να κλέβουν από έναν ιερό χώρο κι ένα ιστορικό κτίριο», δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυς,  Τομ Ρόουελ.

Η αστυνομία έχει επιστρατεύσει μεγάλες δυνάμεις για να εντοπίσει τους κλέφτες και να ανακτήσει τα κλοπιμαία. Όπως λένε οι υπεύθυνοι του ναού, δεν μπορούν να προσδιορίσουν την αξία των κλαπέντων γιατί πρόκειται για μοναδικά αντικείμενα. «Είναι μέρος της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι μια κλοπή από τη σουηδική κοινωνία» είπε ο Κρίστοφερ Λούντγκρεν, από τον καθεδρικό ναό.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που κλέβουν κοσμήματα της βασιλικής οικογένειας της Σουηδίας. Πριν από έξι χρόνια ένας 19χρονος ομολόγησε ότι έκλεψε κοσμήματα αξίας 114.000 ευρώ από το διαμέρισμα της πριγκίπισσας Κριστίνα κοντά στα ανάκτορα. Φαίρεται να πούλησε τα περισσότερα σε δύο εμπόρους ναρκωτικών και να πέταξε μια τιάρα από γέφυρα στη Στοκχόλμη.