Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ναος



Ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τη λεηλασία των θρησκευτικών μνημείων στα Κατεχόμενα

Η λεηλασία των Εκκλησιών στα Κατεχόμενα βρίσκεται στο επίκεντρο της ευαισθητοποίησης της Διεθνούς Κοινής Γνώμης από τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας μέσω του ημερολογίου της για το 2023.



Αγία Σοφία: Στον ναό χωρούσαν 23.000 πιστοί και υπηρετούσαν 800 ιερείς

Η Αγία Σοφία υπήρξε για πολλούς αιώνες ο σημαντικότερος ναός της Ορθοδοξίας.  Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος και το 1934 μετατράπηκε σε Μουσείο. Σήμερα δεσπόζει στη λίστα των κορυφαίων μνημείων της Ουνέσκο. Τα τελευταία χρόνια οι φανατικοί ισλαμιστές πιέζουν να γίνει τζαμί.



Ο «Παρθενώνας της Θεσσαλονίκης» που θάφτηκε κάτω από πολυκατοικίες -Τι απέμεινε από τον εντυπωσιακό ναό

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, είναι τα σωζόμενα τμήματα του χαμένου ναού της θεάς Αφροδίτης, που αποκάλεσαν και μικρό Παρθενώνα της Θεσσαλονίκης γιατί είχε μεγαλοπρέπεια.

Πρόκειται για ένα ιωνικό ναό της υστεροαρχαϊκής εποχής (τέλη του 6ου αιώνα π.Χ.) που αποκαλύφθηκε κατά τη δεκαετία του 1930. 



ΗΠΑ: Αρχίζουν ξανά οι εργασίες ανοικοδόμησης του ναού του Αγ. Νικολάου

Τη δημιουργία του νέου διοικητικού συμβουλίου του Ελληνορθοδόξου Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου, το οποίο θα έχει την ευθύνη και φροντίδα για την ανοικοδόμηση του ναού και τη διαχείριση των σχετικών κεφαλαίων, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Αρχιεπισκοπή Αμερικής.



Η μοναδική εκκλησία στην Ελλάδα αφιερωμένη στον Άγιο Διομήδη (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ο Ναός του Αγίου Διομήδη είναι η γνωστότερη εκκλησία στην Ελλάδα αφιερωμένη στον Άγιο Διομήδη τον ιατρό (έναν εκ των Αγίων Αναργύρων). Ιδιοκτησιακά ανήκει στο Σωματείο Υποδηματοποιών Χίου.



Έκλεψαν βασιλικά στέμματα και κοσμήματα από καθεδρικό ναό στη Σουηδία

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των υπευθύνων για την κλοπή δύο στεμμάτων του 17ου αιώνα από καθεδρικό ναό εξαπέλυσε η σουηδική αστυνομία.