Σάββατο 18 Μαΐου 2024 -

Έκκληση για βοήθεια ύψους 2,8 δισ. δολαρίων για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη απευθύνουν τα Ηνωμένα ΈθνηΤα Ηνωμένα Έθνη έκαναν σήμερα έκκληση για 2,8 δισεκ. δολάρια σε χρηματοδότηση για τη στήριξη άνω των τριών εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη έως τα τέλη του έτους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις τροφίμων και να αποφευχθεί ο επαπειλούμενος λιμός στη Γάζα.

Η έκκληση που δημοσιοποιήθηκε από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) ανέφερε ότι το ποσό είναι απαραίτητο για να βοηθηθούν 3,1 εκατ. άνθρωποι, να «περιοριστούν τα δεινά των ανθρώπων και να αποφευχθεί η απώλεια και άλλων ανθρώπινων ζωών».

Ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης –782,1 εκατ. δολάρια— θα δοθεί για επισιτιστική βοήθεια για 2,2 εκατ. ανθρώπους στη Γάζα και για 400.000 ανθρώπους στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την έκκληση αυτή.

Οι έξι και πλέον μήνες πολέμου έχουν προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις τροφίμων μεταξύ των Παλαιστινίων στη Γάζα που σε κάποιες περιοχές υπερβαίνουν τα επίπεδα λιμού, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ για θέματα αρωγής δήλωσε χθες ότι τα Ηνωμένα Έθνη πασχίζουν να αποτρέψουν τον λιμό στη Λωρίδα της Γάζας και ότι ενώ έχει σημειωθεί βελτίωση στον συντονισμό με το Ισραήλ, ακόμα υπάρχουν προβλήματα στις παραδόσεις βοήθειας στον θύλακα.