Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Είμαι προσωπικά απογοητευμένος δήλωσε ο Τραμπ για τον Ερντογάν



Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι αισθάνθηκε προσωπικά απογοητευμένος από τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν για την άρνησή του να απελευθερώσει έναν Αμερικανό ευαγγελιστή πάστορα αφού οι ΗΠΑ βοήθησαν μία πολίτη της Τουρκίας να αφεθεί ελεύθερη από το Ισραήλ. “Είμαι απογοητευμένος από αυτόν”, δήλωσε ο κ. Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg News, αφού αρχικά αρνήθηκε να σχολιάσει γιατί το επεισόδιο ήταν «πάρα πολύ αγαπητό στην καρδιά μου». “Έφερα κάποιον πίσω γι’ αυτόν,” είπε ο κ. Τραμπ.

“Είμαι πολύ απογοητευμένος από αυτόν, αλλά θα δούμε πώς θα εξελιχθούν όλα”, τόνισε στο αμερικανικό πρακτορειο. Όπως είναι γνωστό, οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας κλιμακώθηκαν τους τελευταίους μήνες με αφορμή την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, ενός χριστιανού ευαγγελιστή ποιμένα που αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικά με την τρομοκρατία που συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δύο υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης και η Τουρκία απάντησε με αντίποινα.

Η κόντρα με την Αμερική έχει επιδεινώσει τα προβλήματα για την ήδη ταλαιπωρημένη τουρκική οικονομία και συνέβαλε στην πτώση της λίρας φέτος κατά περισσότερο από 40 τοις εκατό. Η Τουρκία προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι μπορεί να αναζητήσει νέες συμμαχίες και η Ρωσία εκμεταλλεύεται τα προβλήματα στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δηλώνει ότι η σχέση της με τη Ρωσία δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κράτηση του Μπράνσον ακολουθεί άλλα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του μακροχρόνιου ενδιαφέροντος της Τουρκίας να αγοράσει το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 της Ρωσίας. Επίσης οι Αμερικανοί φωνάζουν για τη φυλάκιση των Αμερικανών προξενικών υπαλλήλων και την υποστήριξη στους ισλαμιστές.