Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

«Δώσε θάρρος στον χωριάτη...»! Ο Ζάεφ αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία» δύο φορές σε 24 ώρες



Μπορεί να υπέγραψε τη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία» αλλά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων φαίνεται πως δεν θα ρίξει… νερό στο κρασί του, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αλλαγή της ονομασίας. Και αυτό διότι μέσα σε 24 ώρες, μέσα από δύο δημόσιες τοποθετήσεις, αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία».

«Η Μακεδονία είναι κομμάτι του δημοκρατικού κόσμου» αναφέρει ο Ζόραν Ζάεφ σε του ανάρτηση στο Twitter, μερικές ώρες μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή.

Αναφερόμενος στην χώρα του ως «Μακεδονία» και όχι ως «Βόρεια Μακεδονία», ο Σκοπιανός πρωθυπουργός πανηγύρισε σήμερα στο Twitter λέγοντας ότι «οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τώρα είμαστε μια σταθερή και ασφαλής χώρα».

«Δημιουργούμε ευκαιρίες για όλους τους πολίτες. Προχωράμε μπροστά, ήρθε η ώρα για την οικονομία!» συμπληρώνει στην ανάρτησή του ο Ζάεφ.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την απόφαση της Έλληνικής Βουλής, ο Ζάεφ είχε επιβεβαιώσει και επισήμως τους χειρότερους φόβους για τον αλυτρωτισμό των γειτόνων, διαχωρίζοντας τους Έλληνες από τους Μακεδόνες!

«Οι λαοί και οι χώρες μας έχουν καταφέρει μία κοινή νίκη για την ειρήνη και την πρόοδο στα στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Ας είναι περήφανοι όλοι οι Έλληνες, όλοι οι Μακεδόνες και όλοι οι πολίτες που ζουν σε αυτήν την περιοχή. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ο κοινός δρόμος, που έχει ανοίξει με τις πιο φιλικές προθέσεις και αξίες που προέρχονται από την κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια» είχε δηλώσει περιχαρής ο Ζάεφ.

 

 

«Μακεδονοελληνική λύση»
«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας χαιρετίζει θερμά την απόφαση της ελληνικού Κοινοβουλίου να κυρώσει την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία μπαίνει τέλος σε μία διένεξη τριών δεκαετιών που εμπόδιζε την εξέλιξη στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση των Σκοπίων.

Παράλληλα «συγχαίρει όλους τους πολίτες των δύο χωρών για την ειρήνη, την πρόοδο και την ανάπτυξη που φέρνει η Συμφωνία αυτή και τους ενθαρρύνει να εντατικοποιήσουν τις συνεργασίες, τις διασυνδέσεις και τις φιλίες».

Κάνει λόγο για εξεύρεση «μακεδονοελληνικής λύσης» μέσω της οποίας «τα Βαλκάνια, η Ευρώπη και ο κόσμος απέκτησαν ένα νέο μοντέλο οικοδόμησης φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών και των κρατών».

«Η κυβέρνηση ευχαριστεί όλο το πολιτικό προσωπικό και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που υποστήριξαν την Συμφωνία και έδωσαν αέρα στα πανιά των ιστορικών λύσεων που περιέχονται σε αυτήν», καταλήγει η ανακοίνωση.