Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Διμερείς συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας



Αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου της Βόρειας και της Νότιας Κορέας συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν σχετικά με τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, πριν από την αναμενόμενη σύνοδο κορυφής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι διακορεατικές συνομιλίες αρχικά προβλεπόταν να διεξαχθούν στις αρχές του μήνα, αλλά ανεστάλησαν αιφνίδια από την Πιονγιάνγκ σε αντίδραση για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Σεούλ και της Ουάσιγκτον. Ωστόσο, την επομένη της αποπεράτωσης των γυμνασίων «Max Thunder», την 25η Μαΐου, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν συμμετείχαν σε μια απροσδόκητη σύνοδο κορυφής στο χωριό Πανμουντζόμ, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που κόβει τη χερσόνησο στα δύο. Επρόκειτο για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής, μετά από εκείνη η οποία διεξήχθη στα τέλη του Απριλίου.

«Θα συζητήσουμε τρόπους για να τεθούν σε εφαρμογή αποτελεσματικά και ομαλά οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν οι δύο ηγέτες» δήλωσε ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Τσου Μιονγκ-γκιουν πριν αναχωρήσει για το Πανμουντζόμ. Οι επαφές έχουν επίσης σκοπό «να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα ενόψει της συνόδου Ουάσινγκτον/Πιονγιάνγκ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ανάμεσα στα θέματα που θα εξεταστούν είναι η αποκατάσταση των σιδηροδρομικών και των οδικών συνδέσεων των δύο κρατών και η συγκρότηση μιας κοινής ομάδας για να λάβει μέρος στους ασιατικούς αγώνες στην Τζακάρτα τον Αύγουστο.