Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δήλωση Πούτιν: Θέλω την ευημερία της Ευρωπαικής Ένωσης όχι τη διάλυση της



Το Κρεμλίνο με επίσημη ανακοίνωση του δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη διάλυση της ΕΕ αλλά αντιθέτως την ανάπτυξη και την ευημερία της.

Η αντίδραση του Ρώσου εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ, ήταν άμεση στη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη σουηδική τηλεόραση SVT, ότι ο Πούτιν οραματίζεται τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Φυσικά και ο πρόεδρος έχει μιλήσει γι' αυτό, ότι ενδιαφερόμαστε, ώστε η επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι αναπτυσσόμενη, ευημερούσα, προβλέψιμη και σταθερή» είπε ο Πεσκόφ υπενθυμίζοντας ότι ο Πούτιν επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αποκαταστήσει και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την ΕΕ.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο βασικός εμπορικός και οικονομικός εταίρος της Ρωσίας ως προς τον όγκο συναλλαγών, παρότι «βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής η Κίνα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου επεσήμανε, επίσης, ότι οι σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας «έχουν ψυχρανθεί αρκετά», όχι με ευθύνη της ρωσικής πλευράς. "Νομίζουμε ότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ είτε της Ρωσίας", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Το πλαίσιο σεβασμού του Πούτιν προς τον Μακρόν «ανταποκρίνεται απολύτως στη βάση της αμοιβαιότητας» δήλωσε ο Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι "μεταξύ των δύο ηγετών δεν έχουν δημιουργηθεί μόνο εποικοδομητικές σχέσεις εργασίας αλλά και καλές προσωπικές σχέσεις. Αυτό τους βοηθά να συζητούν αρκετά οξυμένα ζητήματα, ακόμη αν και μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις", παρατήρησε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.