Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Διαφωνία Σόιμπλε - Μοσκοβισί για το ποιος είναι το αφεντικό της ΕΕ



Έντονη διένεξη έχει ξεσπάσει, ανάμεσα στον Πιερ Μοσκοβισί και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην ευρωζώνη μελλοντικά.

Αυτό υποστηρίζει η εφημερίδα Tageszeitung, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία διένεξη για την Ελλάδα και τον ESM. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας στηρίζει ήδη την Αθήνα με πιστώσεις και συμμετέχει στην επιτήρηση των μέτρων λιτότητας, σημειώνει το δημοσίευμα. Το σχέδιο είναι να αντικαταστήσει ο ESM το ΔΝΤ, σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο ESM θα μπορούσε στο μέλλον να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και να δίνει οδηγίες όχι μόνο σε υπερχρεωμένες χώρες όπως είναι η Ελλάδα, αλλά και σε μέλη της ευρωζώνης όπως είναι η Γαλλία ή η Ιταλία. Κάτι που έχει υπαινιχθεί ήδη ο Σόιμπλε σε δηλώσεις του.

Όμως, αναφέρει η Tageszeitung, ο Μοσκοβισί δεν θέλει ούτε να το ακούει αυτό. Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων θέλει να διατηρήσει στα χέρια του τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών και μάλιστα να ενισχύσει τον ρόλο της Κομισιόν, συνεχίζει το δημοσίευμα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Δήλωσε μάλιστα ότι η ευρωζώνη χρειάζεται το δικό της Γενικό Λογιστήριο και τον δικό της προϋπολογισμό, αντιδρώντας προφανώς στα όσα έχει πει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Με τις δηλώσεις αυτές, εκτιμά η Tageszeitung, ξέσπασε ανοιχτά η διαμάχη για την εξουσία στην ευρωζώνη. Μία κόντρα που ενδέχεται να κλιμακωθεί την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκεί θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για το μέλλον της ΕΕ και της ευρωζώνης και η γερμανική κυβέρνηση έχει προετοιμάσει τα δικά της σχέδια για τη μεταρρύθμιση της Νομισματικής Ένωσης, αναφέρει το δημοσίευμα.

Όμως, ήδη κύκλοι του ευρωκοινοβουλίου αλλά και η Διεθνής Διαφάνεια αντιδρούν στα γερμανικά σχέδια, επειδή ο ESM είναι προϊόν διακρατικών συμφωνιών δεν υπόκειται στο κοινοτικό δίκαιο και κατά συνέπεια ο έλεγχός του δεν υπάγεται στους δημοκρατικούς θεσμούς της ΕΕ.