Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2021 -
Μέτριο

8 °C

Σήμερα, 8. Δεκεμβρίου 2021

Δεκάδες επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών στη Σύρτη της ΛιβύηςΑεροσκάφη των ΗΠΑ προχώρησαν σε σχεδόν 40 πλήγματα τις τελευταίες τρεις ημέρες εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Σύρτη, όπου οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας συνεχίζουν να προσπαθούν να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές από τα τελευταία τμήματα της πόλης που ελέγχουν, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός τη Δευτέρα.

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της επιχείρησης που άρχισαν πριν από έξι μήνες για την ανακατάληψη της Σύρτης. Το Ισλαμικό Κράτος είχε καταλάβει την πόλη πριν από έναν χρόνο και πλέον, εκμεταλλευόμενο το χάος στη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος του Μοαμάρ Καντάφι το 2011.

Οι δυνάμεις αυτές, κυρίως παραστρατιωτικοί από τη Μιζουράτα, συνεχίζουν να ανακτούν με αργό ρυθμό τον έλεγχο εδαφών καθώς αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από ελεύθερους σκοπευτές και βομβιστές-καμικάζι. Από τον Αύγουστο, διαθέτουν την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ, ενώ συντονίζονται επίσης με μικρές ομάδες ανδρών των Ειδικών δυνάμεων δυτικών κρατών που επιχειρούν στο πεδίο.

Την Κυριακή οι δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανακατέλαβαν την περιοχή Κάμπο και «χτένισαν» υπόγειες στοές που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές για να κρύβονται και να στήνουν ενέδρες. Υπό τον έλεγχό τους έθεσαν επίσης ένα νοσοκομείο εκστρατείας. Σε αυτό ανακάλυψαν απανθρακωμένα πτώματα τζιχαντιστών που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters στο πεδίο μετέδωσε ότι οι δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με διάφορες παγίδες, για τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν χειροβομβίδες αλλά και οπλοβομβίδες.

«Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις προετοιμάζονται να μπουν στη συνοικία Γκίζα Μπαχρίγια», δήλωσε ο Ρίντα Ίσα, εκπρόσωπος Τύπου των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διεξήγαγε 36 πλήγματα την Παρασκευή και το Σάββατο, στοχοθετώντας κυρίως θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, αλλά κι ένα αυτοκίνητο-βόμβα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης Αφρικής (USAFRICOM).

Το Ισλαμικό Κράτος είχε χρησιμοποιήσει τη Σύρτη ως εφαλτήριο για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών κοιτασμάτων και λιμένων, αλλά και των δυνάμεων στη Μιζουράτα.

Οι δυνάμεις από τη Μιζουράτα ηγούνται της επιχείρησης στη Σύρτη και στηρίζουν την υποστηριζόμενη από τη Δύση και τον ΟΗΕ κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να ενώσει τις διάφορες ένοπλες ομάδες. Όμως ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ απορρίπτει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στις δυνάμεις της κυβέρνησης στην Τρίπολη και κινείται για να επεκτείνει την επιρροή του.