Κυριακή 12 Μαΐου 2024 -

Brexit: Η ανταρσία των 7 και το ψυχρό Βερολίνο



Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του Brexit, καθώς τα σχέδια της Τερέζα Μέι ανεβάζουν το θερμόμετρο στο εσωτερικό της κυβέρνησής της και συναντούν ψυχρή υποδοχή στο εξωτερικό. 

Σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση, επτά «αντάρτες» υπουργοί από το στρατόπεδο του σκληρού Brexit είχαν χθες συνάντηση στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να συντονίσουν την εσωκομματική αντιπολίτευση. Το σχέδιο της πρωθυπουργού για συνδέσει την πολιτική των δασμών και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα αγαθά με εκείνο της Ε.Ε. έχει πυροδοτήσει την έντονη αντίδρασή τους- όχι μόνο γιατί θεωρείται μία υπερβολικά «μαλακή» εκδοχή του Brexit, αλλά και γιατί οι σύμβολοι της Μέι το συνέταξαν χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους υπουργούς. 

«Προδίδει το όραμά μας για καθαρή έξοδο από την κοινότητα» διαμαρτύρονται οι Βrexiteers και απαιτούν μία συμφωνία, η οποία θα δίνει το δικαίωμα στη Βρετανία να συνάπτει ελεύθερα εμπορικές συμφωνίες με τις άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Το σχέδιο της Μέι, όπως παρουσιάστηκε, θα μπορούσε να θέσει εμπόδια σε εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, καθώς φαίνεται να κρατάει δεμένο το βρετανικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα αγροτικά προϊόντα και άλλα αγαθά στο άρμα των κανονισμών της Ε.Ε.

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι οπαδοί του σκληρού Brexit δυσαρεστημένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg το Βερολίνο θεωρεί το σχέδιο «μη υλοποιήσιμο». Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει έτυχε ψυχρής υποδοχής από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, που συναντήθηκε χθες με την Τερέζα Μέι στο Βερολίνο.