Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 -

Bild: "Πάλι θα μας κοστίσουν οι Έλληνες"Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει  στη Γερμανική Βουλή, σύμφωνα με τη Bild, οι πιέσεις του ΔΝΤ για μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που ενδέχεται να φθάνει και τριψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων.

«Σε τέσσερις μήνες τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας: τέλος και με τις τακτικές δόσεις προς την Αθήνα. Τέλος επίσης και με τον αυστηρό έλεγχο των ελληνικών δημοσιονομικών. Και η γερμανική κυβέρνηση θέλει να ξεφορτωθεί τις μονίμως επίπονες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. Η χώρα πρέπει και θέλει να σταθεί ξανά στα πόδια της! Το πρόβλημα είναι το ύψος του χρέους, που φθάνει σχεδόν τα 330 δισ ευρώ, ελάχιστα λιγότερα από ό,τι στην έναρξη της κρίσης. Όλοι γνωρίζουν ως εκ τούτου ότι οι Έλληνες χρειάζονται μια μεγάλη ελάφρυνση χρέους», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

 

Κι επισημαίνει ότι όπως πληροφορήθηκε από κύκλους του ΔΝΤ, το Ταμείο θέλει η ελάφρυνση να φθάσει έως και τριψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων, γεγονός που προκαλεί «αναταραχή» στη Μπούντεσταγκ, η επιτροπή Προϋπολογισμού της οποίας έχει βάλει το θέμα στη σημερινή ημερήσια διάταξη καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλημμα: «Η καγκελάριος Μέρκελ κι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε είχαν υποσχεθεί προ τριετίας στη γερμανική βουλή ότι το ΔΝΤ -ως ιδιαίτερα αυστηρός ελεγκτής- θα μετάσχει στο πακέτο βοήθειας. Αλλά λίγο πριν τη λήξη του προγράμματος επισήμως αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη αφού το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση μια νέα, τεράστια ελάφρυνση χρέους. »

Ενδεικτική των αντιδράσεων στη Μπούντεσταγκ, λέει η Bild, είναι η προειδοποίηση του Όττο Φρίκε, σημαίνοντος στελέχους των Φιλελευθέρων: «Θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε το ΔΝΤ ως εγγυημένο επόπτη της Ελλάδας, αλλά όχι με κάθε τίμημα»...