Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Άστεγα 400 άτομα μετά την κατάρρευση πολυκατοικίας στη Ρωσία



Πάνω από 400 άνθρωποι έχουν ανάγκη νέας κατοικίας, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα από διαρροή αερίου και προκάλεσε την κατάρρευση τμήματος της πολυκατοικίας στο Μαγκνιτογκόρσκ, δήλωσε χθες η αρμόδια υπουργός κοινωνικών υποθέσεων της περιοχής Τσελιάμπινσκ Τατιάνα Νικίτινα.

Η έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Δεκεμβρίου, σκοτώνοντας 39 ανθρώπους και κατέστρεψε 48 διαμερίσματα στο 10όροφο κτίριο στη βιομηχανική πόλη, σε απόσταση 1.700 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας.

«Λαμβάνοντας υπόψη τους μη εγγεγραμμένους κατοίκους, η προκαταρκτική μας εκτίμηση είναι ότι περίπου 403 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι», τόνισε η Νικίτινα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε ενοικίαση κατοικιών για τους πληγέντες με χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από δωρεές, πρόσθεσε. Σημείωσε πως εξετάζονται επιλογές για την μετεγκατάσταση κατοίκων των δύο τμημάτων της πολυκατοικίας που θα κατεδαφιστούν.

Ο δήμαρχος του Μαγκνιτογκόρσκ Σεργκέι Μπερντίνκοβ ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι οι κάτοικοι που μένουν στα παρακείμενα διαμερίσματα θα μετεγκατασθούν προσωρινά μέχρις ότου το κτίριο χαρακτηριστεί ασφαλές, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πληροφορίες από το Sputnik.

Η διαρροή αερίου εξακολουθεί να παραμένει η πιο πιθανή αιτία της έκρηξης καθώς η επιτροπή ερευνών δεν εντόπισε ίχνη εκρηκτικών. Οι τέσσερις τραυματίες - tρεις ενήλικες και ένα παιδί - βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεβ υπέγραψε το Σάββατο διάταγμα για την οικονομική βοήθεια των οικογενειών που επλήγησαν από το δυστύχημα.