Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022 -

Aσαντ: Να σταματήσουν οι Ευρωπαίοι να καλύπτουν τρομοκράτες O Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ-Άσαντ παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη σε Γαλλικό πρακτορείο, και αναφέρθηκε στα τεράστια κύματα μετανάστευσης που φτάνουν στην Ευρώπη από την χώρα του, δηλώνοντας πως αν σταματήσουν οι Ευρωπαίοι να "στηρίζουν" τρομοκράτες, οι Σύριοι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Μιλώντας λίγες μόνο ώρες πριν την συμφωνία που προέκυψε από την διήμερη συνάντηση των 17 μελών του International Syrian Suport Group (ISSG) στο Μόναχο της Γερμανίας και η οποία προβλέπει τις κατάπαυση των εχθροπραξιών από τις αντιμαχόμενες πλευρές μέσα σε μια εβδομάδα.

Στην απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών των μεγάλων δυνάμεων δεν περιλαμβάνονται οι επιθέσεις εναντίον του «Daesh (ISIS), του Jabhat al-Nusra και κάθε άλλου γκρουπ που έχει ορισθεί ως τρομοκρατική από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Η απόφαση προβλέπει ότι «πρέπει επειγόντως και τάχιστα να εφαρμοσθεί από κάθε ομάδα που εμπλέκεται σε στρατιωτικές ή παραστρατιωτικές συγκρούσεις» και ότι το «ISSG και τα μέλη του θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την υποστήριξη της κατάπαυσης των εχθροπραξιών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».
Επίσης, η απόφαση επισημαίνει ότι «η κατάπαυση θα ξεκινήσει σε μια εβδομάδα, μετά και την επιβεβαίωση από την Συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση».
Ο Άσαντ ωστόσο στην συνέντευξη του ανακοίνωσε την πρόθεση του να επανακτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας, κάτι που όμως όπως είπε «θα πάρει πάρα πολύ χρόνο».
Να σημειωθεί εδώ ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις στην Συρία, με την υποστήριξη του Ρωσικού στρατού έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος, ειδικά στην περιοχή του Χαλέπι.
Ήδη, η απόφαση που λήφθηκε από την Διεθνή Ομάδα Υποστήριξης της Συρίας και στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η ΕΕ, η Ένωση Αραβικών κρατών και ο ΟΗΕ, έχει χαρακτηρισθεί από πολλούς ως κενή περιεχομένου.
Η κριτική που της ασκείται είναι ότι δεν θα εφαρμοσθεί καθολικά και ότι θα δώσει χρόνο στον Άσαντ και στους Ρώσους να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον της Συριακής αντιπολίτευσης και πιο συγκεκριμένα τις επιχειρήσεις στο Χαλέπι.
Όπως δήλωσε άλλωστε ο Άσαντ, «η συνέχιση των διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να πολεμάμε τους τρομοκράτες». 

 

Την ίδια ωρα Νέους πυραύλους εδάφους παρέλαβαν οι αντάρτες που μάχονται ενάντια στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, στη Συρία.

Πρόκειται για πυραύλους με βεληνεκές 20 χλμ., που εστάλησαν σε «άριστες ποσότητες», ως απάντηση στην επίθεση που είχε κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού από τα τουρκικά σύνορα προς το Χαλέπι, δήλωσαν στο Reuters διοικητές των ανταρτών.

«Αποτελεί άριστη επιπλέον δύναμη πυρός για μας", δήλωσε ένας εκ των διοικητών που αρνήθηκε να κατονομαστεί. Ο δεύτερος διοικητής ανέφερε πως οι πύραυλοι χρησιμοποιούνται για να πλήξουν θέσεις των δυνάμεων του στρατού πέρα από την γραμμή του μετώπου.

Ενώ οι πύραυλοι Grad υπολείπονται των αναγκών των ανταρτών για αντιαεροπορικά συστήματα, ένας εκ των διοικητών δήλωσε πως έχουν «σημαντική επίδραση στις θέσεις της οπισθοφυλακής του στρατού».

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι είναι σημαντική η συμφωνία για την προσωρινή παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζονται ακόμη να γίνουν πολύ περισσότερα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα, αλλά η δουλειά απέχει πολύ από την ολοκλήρωση της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ερικ Σουλτς. «Τις ερχόμενες μέρες θα αναζητήσουμε για δράσεις, όχι λόγια, για να δείξουμε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι προετοιμασμένες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε πως η Ρωσία επιδείνωσε σε κάποιες περιπτώσεις την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία στοχεύοντας περιοχές όπου υπήρχε μικρή παρουσία των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. «Ήρθε η ώρα για αυτούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη πρόφαση ότι κυνηγούν το ISIS που χρησιμοποιούν για να εμπλακούν περαιτέρω στο σεχταριστικό εμφύλιο πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.