Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Αρχίζει σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό - Καμία ελπίδα να ανοίξει ο «βαλκανικός διάδρομος» για τους εγκλωβισμένους στην Ελλάδα πρόσφυγες



Από τις διαθέσεις της Τουρκίας κατά κύριο λόγο και της ΕΕ κατά δεύτερο εξαρτάται το μέλλον της Ελλάδας στο πολύ σοβαρό θέμα του προσφυγικού. Αυτό είναι το μήνυμα που βγαίνει από τις προκαταρκτικές συζητήσεις, για την προσπάθεια οριστικής προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την γείτονα χώρα.

Η διήμερη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες που αρχίζει σήμερα, βγάζει στην επιφάνεια τις απαιτήσεις που διατυπώνει η Άγκυρα, προκειμένου να συμφωνήσει σε μία βιώσιμη και ουσιαστική λύση του προβλήματος με τις προσφυγικές ροές.

Κάτι που προκαλεί πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, πολλές από τις οποίες προέρχονται από την Κύπρο, η οποία διαφωνεί κάθετα με το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης.

Αντιδράσεις τις οποίες πάντως δείχνει να συμμερίζεται και η Κομισιόν σύμφωνα με το προσχέδιο που ανακοίνωσε χθες και επί του οποίου θα γίνει η συζήτηση στη σύνοδο.

Την ίδια ώρα παραμένουν και οι διαφωνίες άλλων κρατών της ΕΕ σχετικά με την συζητούμενη συμφωνία με την Τουρκία, κάτι που κάνει εξαιρετικά δύσκολες τις διαπραγματεύσεις.

Πρόοδος φαίνεται να έχει επιτευχθεί μόνο στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες σε σύντομο διάστημα, καθώς και στην αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς τη γειτονική χώρα στο ποσό των έξι δισ. ευρώ.

Με δεδομένο το βαρύ κλίμα και τις τεράστιες δυσκολίες για μία ξεκάθαρη και ισχυρή νομικά απόφαση, η Ελλάδα παραμένει ξεκρέμαστη στο προσφυγικό, καθώς έχει εναποθέσει τις ελπίδες της τόσο στην συμφωνία με την Τουρκία, όσο και στην θετική στροφή των ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν αρνηθεί να υλοποιήσουν τις αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων.

Η σύνοδος δεν πρόκειται να αλλάξει στο παραμικρό την επιλογή των εμπλεκόμενων χωρών να κλείσουν τον λεγόμενο «βαλκανικό διάδρομο», δηλαδή την πολιτική των κλειστών συνόρων και άρα η Αθήνα δεν έχει να περιμένει τίποτα σε αυτό το μέτωπο. Όσοι πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί δηλαδή στη χώρα μας, δεν έχουν δυνατότητα να μετακινηθούν βόρεια, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Περιμένει πάντως δεσμευτικές αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση, ανθρωπιστική βοήθεια και κονδύλια για τους εγκλωβισμένους στη χώρα μας, καθώς και πίεση στην Τουρκία, ώστε η Άγκυρα να περιορίσει τις απαιτήσεις της και να δεχθεί τις επαναπροωθήσεις μεταναστών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ελπίζει σε στήριξη από σοσιαλιστές ηγέτες, αλλά και από την Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να έχει κρίσιμες επαφές τόσο με την γερμανίδα καγκελάριο, όσο και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Σημειωτέον ότι οι συζητήσεις των «28» με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου θα αρχίσουν στο δείπνο εργασίας το βράδυ της Πέμπτης, με στόχο να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν το πρωί της Παρασκευής.

Τι προβλέπει το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής για Ελλάδα-Τουρκία

Oι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σε Σύνοδο Κορυφής σήμερα (Πέμπτη) το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Το τελικό κείμενο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα οριστικοποιηθεί μαζί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αναμένεται στις Βρυξέλλες αύριο.

Το προσχέδιο δόθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στους ηγέτες των μελών της ΕΕ αργά σήμερα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς, η ΕΕ και η Τουρκία "αποφάσισαν σήμερα να θέσουν τέλος στην παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία στην ΕΕ", βάσει οκτώ σημείων, τα οποία έχουν ως εξής, περιληπτικά:

  1. Όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Όλοι οι μετανάστες που έρχονται στα νησιά θα καταγράφονται και όσοι δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Τουρκία και η Ελλάδα, με την συνδρομή των θεσμών και οργάνων της ΕΕ, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα συμφωνήσουν διμερώς σε κάθε αναγκαία ρύθμιση, συμπεριλαμβανόμενης και της παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, για να διασφαλιστεί η συνεργασία και η ομαλή λειτουργία των ρυθμίσεων αυτών. Τα έξοδα θα καλυφθούν από την ΕΕ. Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.
  2. Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ. Προτεραιότητα θα δίνεται σε μετανάστες που δεν έχουν προσπαθήσει να μπουν παράνομα ή δεν έχουν μπει στο παρελθόν παράνομα στην ΕΕ. Σε περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις προσφύγων που έχουν προβλεφθεί, θα αναθεωρηθεί ο μηχανισμός.
  3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα να εμποδίσει τη δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων μεταναστευτικών οδών από την Τουρκία στην ΕΕ και θα συνεργαστεί με γειτονικές χώρες και την ΕΕ για το σκοπό αυτό.
  4. Όταν έχουν σταματήσει ή τουλάχιστον μειωθεί σημαντικά οι παράνομοι είσοδοι μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, θα ενεργοποιηθεί το Εθελοντικό Σχέδιο Ανθρωπιστικής Εισόδου και τα μέλη της ΕΕ θα συνδράμουν σε εθελοντική βάση στο σχέδιο αυτό.
  5. Θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016.
  6. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει την καταβολή της αρχικής χορήγησης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα διασφαλίσει χρηματοδότηση για άτομα που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία, πριν το τέλος Μαρτίου. Το ανώτατο όριο που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία από την ΕΕ για τους πρόσφυγες είναι άλλα 3 δις ευρώ, μέχρι το τέλος του 2018.
  7. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα προετοιμαστεί για την απόφαση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου. (Το Κεφάλαιο 17 άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο.)
  8. Η ΕΕ και τα μέλη της θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για την βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών μέσα στη Συρία η οποία θα επιτρέψει στον πληθυσμό της χώρας και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που είναι περισσότερο ασφαλείς.