Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022 -
Ξάστερος ουρανός

0 °C

Σήμερα, 28. Ιανουαρίου 2022

Apple εναντίον FBI: Δεν ξεκλειδώνει το iPhone δράστη του Σαν ΜπερναρντίνοΟ επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ ανακοίνωσε πως η εταιρεία αντιτίθεται σε εντολή Αμερικανού δικαστή να βοηθήσει το FBI να αποκτήσει πρόσβαση στο κρυπτογραφημένο περιεχόμενο iPhone που ανακτήθηκε από έναν από τους δράστες της επίθεσης του Δεκεμβρίου στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 14 ανθρώπους.

Ο Κουκ δήλωσε πως το αίτημα απειλεί την ασφάλεια των πελατών της Apple και έχει «συνέπειες πολύ πέραν της εν λόγω νομικής υπόθεσης».

Η δικαστής Σερί Πιμ του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Λος Άντζελες δήλωσε την Τρίτη ότι η Apple πρέπει να παράσχει «εύλογη τεχνική βοήθεια» στους ερευνητές που επιδιώκουν να ξεκλειδώσουν δεδομένα από ένα iPhone 5C, ιδιοκτήτης του οποίου ήταν ο Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ.

Σε επιστολή του προς τους πελάτες της Apple, ο Κουκ αναφέρει ότι το FBI ζήτησε από την εταιρεία του να κατασκευάσει μία κερκόπορτα (backdoor) στο iPhone.

«Έχουμε μεγάλο σεβασμό για τους επαγγελματίες στο FBI, και πιστεύουμε ότι οι προθέσεις τους είναι καλές. Μέχρι αυτό το σημείο, έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατό και στα πλαίσια του νόμου για να τους βοηθήσουμε. Αλλά τώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ μας έχει ζητήσει κάτι που απλά δεν έχουμε, και κάτι που θεωρούμε πολύ επικίνδυνο να δημιουργήσουμε. Μας ζήτησαν να φτιάξουμε μια κερκόπορτα για το iPhone.

 

»Συγκεκριμένα, το FBI θέλει από εμάς να φτιάξουμε μια νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος των iPhone, παρακάμπτοντας πολλά σημαντικά χαρακτηριστικά ασφαλείας, και να το εγκαταστήσουμε σε ένα iPhone που ανακτήθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας. Σε λάθος χέρια, το λογισμικό αυτό - που δεν υπάρχει σήμερα - θα δίνει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει οποιοδήποτε iPhone που βρίσκεται στη φυσική κατοχή κάποιου.

 

»Το FBI μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετικές λέξεις για να περιγράψει αυτό το εργαλείο, αλλά δεν μην κάνετε λάθος: Φτιάχνοντας μια έκδοση του iOS που παρακάμπτει την ασφάλεια με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργούσε αναμφισβήτητα μια κερκόπορτα. Και ενώ η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει ότι η χρήση του θα είναι περιορισμένη σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εγγυηθεί τον εν λόγω έλεγχο» αναφέρει.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ διεξάγουν εδώ και πολλούς μήνες εκστρατεία ώστε οι κατασκευαστές «έξυπνων» τηλεφώνων (smartphones) και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών να αφήνουν μία δυνατότητα πρόσβασης στο περιεχόμενο των συσκευών αυτών σε περίπτωση δικαστικού εντάλματος.

Πράγματι οι μεγάλοι τηλεφωνικοί όμιλοι προτείνουν όλο και περισσότερα απαραβίαστα προϊόντα και εφαρμογές, των οποίων το κλειδί κρατάει μόνο ο χρήστης, και μέχρι τώρα έχουν απορρίψει τα αιτήματα πρόσβασης στα κρυπτογραφημένα δεδομένα στο πλαίσιο δικαστικών ερευνών.