Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Αποστολή ιατροδικαστών από τη Βικτώρια στην Ελλάδα για την ταυτοποίηση των σορών



Άμεση κινητοποίηση και χέρι βοηθείας από την κυβέρνηση της Βικτώριας. Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, παροικιακοί φορείς, επιχειρήσεις και «Νέος Κόσμος» στο πλευρό των πυρόπληκτων.

Αν υπάρχει κάποια Πολιτεία της Αυστραλίας που μπορεί αυτές τις δύσκολες στιγμές να καταλάβει το μέγεθος της τραγωδίας που ζει τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα, αυτή είναι η Βικτώρια, απόδειξη αυτού και το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Πολιτείας αλλά και η ελληνική παροικία, έσπευσε να προσφέρει την βοήθειά της στην δοκιμαζόμενη χώρα.

Ενώ η Ελλάδα προσπαθεί να περιθάλψει τους τραυματίες της, να δώσει ένα τέλος στην αγωνία των οικογενειών των δεκάδων αγνοουμένων, όνομα στους απανθρακωμένους ανθρώπους που οι φλόγες δεν λυπήθηκαν, παρηγοριά και κουράγιο σε αυτούς που τους θρηνούν και ελπίδα σε αυτούς που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη, ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Daniel Andrews, δήλωνε χθες ότι ήδη η κυβέρνησή του επικοινώνησε με τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές στη Μελβούρνη και με το υπ. Εξωτερικών της Αυστραλίας, ώστε αφενός να διαπιστώσει πως η Βικτώρια μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα και αφετέρου να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή αυτής της βοήθειας.

Εν τω μεταξύ η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης με την συνδρομή άλλων παροικιακών φορέων και του«Νέου Κόσμου» άρχισε ήδη επαφές με άλλους παροικιακούς φορείς και την ομογενειακή επιχειρηματική κοινότητα προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η προσπάθεια στήριξης των δοκιμαζόμενων αδερφών μας.

Το πώς ο κάθε συμπάροικος μπορεί να βοηθήσει θα ανακοινωθεί εντός των επομένων ημερών.

ANDREWS: EIMΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΙΛΩΝ ΜΑΣ

«Είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων φίλων μας. Πονάμε για την φρικτή αυτή τραγωδία που έπληξε την Ελλάδα» δήλωσε χθες το πρωί στα σκαλοπάτια της Βουλής ο κ. Andrews, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές και ότι η Βικτώρια είναι έτοιμη να στείλει ιατροδικαστές προκειμένου να συνδράμουν στο έργο αναγνώρισης των θυμάτων αν μας ζητηθεί”.

«Είναι λυπηρό αλλά η Βικτώρια διαθέτει, λόγω της τραγωδίας του Μαύρου Σαββάτου που ζήσαμε, κάποιους από τους πλέον ειδικούς ιατροδικαστές αναγνώρισης θυμάτων πυρκαγιών και ίσως να μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Andrews.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Νέος Κόσμος», χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, συνοδευόμενος από την ομογενή υπουργό της Βικτώριας, Τζένη Μικάκου, συναντήθηκε με τον πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Δημήτρη Μιχαλόπουλο, όπου συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Ο κ. Μιχαλόπουλος πληροφόρησε τον πρωθυπουργό ότι θα ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης της Βικτώριας και θα τον πληροφορήσει αν θα χρειαστεί η αποστολή ιατροδικαστών για ταυτοποίηση των σορών.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε. Η Ελλάδα και οι ελληνικής καταγωγής πολίτες της Βικτώριας είναι στις σκέψεις μας και τις προσευχές μας. Ξέρω ότι περνούν πολύ δύσκολες στιγμές» είπε ο κ. Andrews.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

Σε επικοινωνία με πολιτικούς φορείς και οργανισμούς από την Ελλάδα και την Αυστραλία βρίσκεται και η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Μέσα στις πρώτες δώδεκα ώρες από τότε που έγινε αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής, ο πρόεδρος της Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης, είχε σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών, ξεκινώντας από τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιο για ζητήματα απόδημου ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ. «Ρώτησα πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και μού είπε να περιμένουμε λίγες μέρες να καταλάβουμε ποιες ακριβώς είναι οι ανάγκες», είπε ο κ. Παπαστεργιάδης. Περιγράφοντας τις δραματικές σκηνές που εξελίσσονται στην Ελλάδα, ο κ. Κουίκ εξέφρασε την συγκίνησή του για την άμεση ανταπόκριση, τόσο της Κοινότητας, όσο και πολλών άλλων παροικιακών οργανώσεων από όλον τον κόσμο.

Όπως ο υφυπουργός Εξωτερικών, έτσι και η Πρέσβης της Ελλάδας, στην Αυστραλία, κυρία Αικατερίνη Ξαγοράρη, στην επικοινωνία της με τον πρόεδρο της Κοινότητας, δήλωσε ότι είναι καλύτερα να περάσουν οι πρώτες μέρες, ώστε να ξεκαθαριστεί ποιες είναι οι ανάγκες που θα δημιουργηθούν, ενώ τόνισε ότι ήδη η Ελλάδα δέχεται σημαντική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και πολλές ανεξάρτητες οργανώσεις μέσα στην χώρα.

Το επόμενο βήμα της Κοινότητας είναι η επικοινωνία με την Αρχιεπισκοπή και τους επί μέρους παροικιακούς οργανισμούς, ώστε να υπάρξει συντονισμένη παμπαροικιακή και παναυστραλιανή ανταπόκριση για την υποστήριξη των πυρόπληκτων.

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκεται η Βικτώρια Κυριακοπούλου, από τον οργανισμό The Hellenic Initiative (ΤΗΙ). Όπως δήλωσε στον «Νέο Κόσμο», έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθεια συλλογής χρημάτων από την κεντρική οργάνωση THI-Global και στελέχη του οργανισμού βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αρχές της Ραφήνας καθώς και με τις φιλανθρωπικές και ακτιβιστικές οργανώσεις που συνεργάζονται με το THI, για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων που θα συγκεντρωθούν.

ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ

Στις φονικές πυρκαγιές της ανατολικής Αττικής και τις τραγικές στιγμές που ζει ο ελληνισμός αναφέρθηκε και η ομογενής υπουργός αρμόδια για θέματα Νεολαίας και Προσχολικής Εκπαίδευσης, Τζένη Μικάκου, μιλώντας στη Βουλή της Βικτώριας χθες.

Η κ. Μικάκου εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τα θύματα των πυρκαγιών, λέγοντας ότι εκτός από τις οικογένειες των θυμάτων και των αγνοουμένων τόσο η ίδια, αλλά και πολλά μέλη της ελληνικής παροικίας της Μελβούρνης αγωνιούν και προσεύχονται για τα αδέρφια τους στην Ελλάδα.

Η κ. Μικάκου εξήρε το έργο των πυροσβεστών, του νοσηλευτικού προσωπικού, της αστυνομίας και των εθελοντών που έδωσαν μάχη με τις φλόγες. Αναφέρθηκε στο τριήμερο πένθος που έχει κηρυχθεί στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι οι πληγές που άνοιξε η πύρινη λαίλαπα θα αργήσουν να κλείσουν εκφράζοντας όμως και την πεποίθησή της ότι οι Έλληνες είναι ένας ικανός λαός που δεν θα λυγίσει μπροστά σ’ αυτήν την τραγωδία.

Η υπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό της Βικτώριας για την άμεση κινητοποίηση της Πολιτείας για αποστολή βοηθείας στην Ελλάδα.

Ο ομογενής υπουργός Εμπορίου στη Βικτώρια, Φίλιππος Δαλιδάκης, εξέφρασε και αυτός τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους, την ανακούφισή του που η Αυστραλία δεν θρήνησε θύματα στις καταστροφικές πυρκαγιές και ευχήθηκε οι αγνοούμενοι να επιστρέψουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα σώοι.

«Οι επίσημες αναφορές κάνουν λόγο τουλάχιστον 74 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου, δυστυχώς και ενός παιδιού ηλικίας μόλις έξι μηνών που πέθανε από εισπνοή καπνού. Οι σκέψεις μου βρίσκονται στο πλευρό των Ελλήνων και της ελληνικής παροικίας της Μελβούρνης» είπε ο κ Δαλιδάκης, ευχαριστώντας παράλληλα όχι μόνο τον πρωθυπουργό της Βικτώριας για την πρωτοβουλία που πήρε αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο της Βικτώριας που έσπευσε να επικοινωνήσει με τον κ. Δαλιδάκη ώστε να προσφέρει βοήθεια.

Την λύπη του, συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια του εξέφρασε και ο πολιτειακός βουλευτής του Εργατικού κόμματος στη Βικτώρια, Νίκος Στάικος, που δήλωσε ότι οι κάτοικοι της Βικτώριας κατανοούν απόλυτα τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι πληγέντες καθώς έζησαν και αυτοί παρόμοιες τραγωδίες ενώ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης της Πολιτείας.