Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αποδοκιμασίες Δημοκρατικών βουλευτών κατά του Τραμπ για τον χωρισμό οικογενειών μεταναστών



Αντιμέτωπος με τις αποδοκιμασίες Δημοκρατικών κοινοβουλευτικών, που κατήγγειλαν τον χωρισμό παιδιών παράτυπων μεταναστών από τους γονείς τους στα σύνορα, ήρθε ο πρόεδρος των ΗΠΑ,Ντόναλντ Τραμπ, την Τρίτη, στους διαδρόμους του Καπιτωλίου.

«Κύριε πρόεδρε, έχετε παιδιά! Θα σας άρεσε να σας χώριζαν από τα παιδιά σας;», φώναξε με αγανάκτηση ο Χουάν Βάργκας, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, την ώρα που ο Τραμπ έβγαινε από μια αίθουσα όπου είχε συνομιλίες με Ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος περιορίστηκε απλά να στραφεί και να νεύσει χαμογελαστός προς την κατεύθυνση των τηλεοπτικών συνεργείων πίσω από τους λιγοστούς βουλευτές των Δημοκρατικών που κράταγαν φωτογραφίες παιδιών που έκλαιγαν και πλακάτ με το σλόγκαν «οι οικογένειες πρέπει να είναι μαζί».

«Σταματήστε να χωρίζετε τα παιδιά», φώναξε άλλος Δημοκρατικός κοινοβουλευτικός, καθώς στελέχη της κυβέρνησης, ανάμεσά τους η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν, περνούσαν από μπροστά τους μαζί με τον πρόεδρο.

Ο Τραμπ είχε συνάντηση διάρκειας περίπου 45 λεπτών με στελέχη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση του συστήματος διαχείρισης της μετανάστευσης.

Παρά την πολεμική που έχει ξεσπάσει με αιχμή τον διαχωρισμό των οικογενειών παράτυπων μεταναστών, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παρουσίασε ένα κείμενο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, το οποίο απαριθμεί όλες τις απαιτήσεις του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης για το τείχος που θέλει να ανεγερθεί στα σύνορα με το Μεξικό.

Αφότου ανακοινώθηκε η πολιτική «μηδενικής ανοχής» στις αρχές Μαΐου, 2.342 παιδιά και ανήλικοι παράτυποι μετανάστες χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους, το διάστημα από την 5η Μαΐου έως την 9η Ιουνίου. Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για οικογένειες που έφυγαν για να σωθούν από τη βία στην κεντρική Αμερική.