Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αμερικανίδα αστροναύτης επέστρεψε στη γη μετά από 665 μέρες στο διάστημα



Στο Καζακστάν λίγο πριν την ανατολή του ήλιου την Κυριακή προσγειώθηκε η Αμερικανίδα πεζοναύτης PeggyWhitson αφού πρώτα έσπασε κάθε ρεκόρ και έγινε η πρώτη γυναίκα σε όλο τον κόσμο που έμεινε στο διάστημα 665 ολόκληρες μέρες, από τις οποίες τις 288 ολομόναχη.

Η Whitson επέστρεψε μαζί με δύο συναδέλφους της, έναν Αμερικανό κι έναν Ρώσο και ήταν η τελευταία που μετέφεραν σηκωτή από την κάψουλα Σογιούζ.

Αμέσως της έδωσαν ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου για να τα φορέσει και την έβαλαν να καθίσει. Της πήραν το σφυγμό και στη συνέχεια της πρόσφεραν λουλούδια και κάρτες που έγραφαν «καλώς ήρθες Peggy».

Δεν είναι όμως αυτό το μοναδικό ρεκόρ που έχει σπάσει η Whitson. Στα 57 της χρόνια είναι η γηραιότερη γυναίκα αστροναύτης και η πιο έμπειρη γυναίκα που έχει περπατήσει στο διάστημα ανάμεσα σε μόλις δέκα.

Επίσης είναι η πρώτη γυναίκα που έχει διοικήσει δύο φορές τον διαστημικό σταθμό.

Η Whitson, είχε προγραμματιστεί να επιστρέψει στη Γη τον Ιούνιο, αλλά όταν άνοιξε μια θέση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό άρπαξε την ευκαιρία και έμεινα σε… τροχιά γύρω από τη Γη για τρεις μήνες ακόμα, πραγματοποιώντας συνεχώς έρευνες.

Η ίδια δήλωσε ότι ανυπομονεί να φάει πίτσα και να χρησιμοποιήσει και πάλι μια φυσιολογική τουαλέτα. Δεν έκρυψε επίσης την λαχτάρα της να ενωθεί με το σύζυγό της, ο οποίος εργάζεται στο Johnson Space Center στο Χιούστον.

Μάλιστα λόγω του τυφώνα Χάρβεϊ, η NASA δεν μπορούσε να προγραμματίσει εγκαίρως μια πτήση από το Χιούστον στο Καζακστάν, ώστε να παραλάβει τους αστροναύτες.

Έτσι η Witson και ο Αμερικανός συνάδελφός της ταξίδεψαν για Κολωνία όπου τους περίμενε το αεροσκάφος της NASA για να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Στο διαστημικό σταθμό παραμένουν τρεις άνδρες, και θα ενωθούν με δύο Αμερικανούς κι έναν Ρώσο στις 12 Σεπτεμβρίου.