Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ερντογάν στην επέτειο της μικρασιατικής Καταστροφής: «Η Τουρκία μέχρι το 2023 θα διαμορφώσει ολόκληρη την περιοχή»



Οι Τούρκοι στις 30 Αυγούστου γιορτάζουν τη τελική τους νίκη επί του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία το 1922 στη μάχη του Τουμλού Μπουνάρ ή αλλιώς Μάχη του Αλή Βεράν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε μήνυμα στον τουρκικό λαό.

Το μήνυμα του Ερντογάν είχε άκρως νεοθωμανικό χαρακτήρα καθώς τόνισε την επιθυμία της Τουρκίας να «αλλάξει την περιοχή»

Ο Ερντογάν σημείωσε για ακόμα μία φορά πως η Τουρκία θα πετύχει τους στόχους της για το 2023 (επέτειος εκατό χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας που συνδέεται άρρηκτα με την Μικρασιατική καταστροφή), χωρίς όμως να διευκρινίζει τι αφορούν οι στόχοι αυτοί.

Αρκέστηκε στο να πει ότι μέσω αυτών των στόχων η Τουρκία θα διαμορφώσει το μέλλον ολόκληρης της περιοχής, σε ένα άκρως ανησυχητικό μήνυμα για τους γείτονες της Τουρκίας και ειδικά για την Ελλάδα αφού η χώρα μας έχει αρκετές περιοχές που θα ήθελε να «διαμορφώσει» ο Ερντογάν.

Μάλιστα ο Ερντογάν δικαιολόγησε αυτό το νεοθωμανικό μήνυμα λέγοντας πως οι καταπιεσμένοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην Τουρκία.

«Όπως συμβαίνει σε κάθε περίοδο της ιστορίας μας, αγωνιζόμαστε σήμερα,για τους εαυτούς μας αλλά και για όλους τους καταπιεσμένους και αδικημένους που εναπόθεσαν τις ελπίδες τους σε εμάς. Αυτή η μεγαλοσύνη δεν είναι αδυναμία της χώρας μας, αλλά αντίθετα, είναι η μεγαλύτερη πηγή της δύναμής της. Η Τουρκία επιτυγχάνοντας τους στόχους της για το 2023 θα διαμορφώσει το μέλλον ολόκληρης της περιοχής μαζί με το δικό της», δήλωσε ο Erdoğan  στο μήνυμα  για την Ημέρα της Νίκης της Τουρκίας.

«Θυμάμαι τον Γκάζι Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον αρχηγό του πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, και όλα τα μέλη του στρατού που μας δώρισαν αυτή τη νίκη με ευγνωμοσύνη και σεβασμό και εύχομεν το έλεος του Θεού για τους μάρτυρες και τους βετεράνους μας», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Αυτός ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των νικών που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο πήρε τη θέση του στην ιστορία ως ένα από τα σύμβολα που αντιπροσωπεύουν την αποφασιστικότητα του τουρκικού έθνους να προστατεύσει την ανεξαρτησία και το μέλλον του», πρόσθεσε.

 Η νίκη του Αυγούστου 30 είναι η «ενσάρκωση αυτής της αποφασιστικότητας μας που αναβιώνει για άλλη μια φορά», τόνισε ο Ερντογάν, υπενθυμίζοντας ότι ένας παρόμοιος αγώνας οδήγησε το τουρκικό έθνος στην αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 για την προστασία της ανεξαρτησίας και του μέλλοντός του ενάντια σε ιμπεριαλιστικές επιθυμίες.

«Όπως και οι άλλες νίκες μας, η 30 Αυγούστου, δείχνει ότι, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες, υπάρχει πάντα ένα ανοιχτό μονοπάτι μπροστά μας για επιτυχία», δήλωσε. Ο Ερντογάν τόνισε ότι η απόσταση που έχει καλύψει η Τουρκία τα τελευταία 16 χρόνια έχει αποδείξει ότι αυτό είναι δυνατό.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι των νέων νικών και νέων επιτυχιών και σήμερα. Σίγουρα θα κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα μαζί με εκείνους που έχουν εμπιστοσύνη στην Τουρκία και το τουρκικό έθνος », δήλωσε.