Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Υπόθεση Novartis: Σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικής



Θέσεις μάχης για την υπόθεση της Novarits καταλαμβάνουν τα κόμματα στην Βουλή καθώς σήμερα στις 17:00 πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για τον εντοπισμό ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών δέκα πολιτικών προσώπων.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση που υπόγραψαν οι 154 κυβερνητικοί βουλευτές και εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ζητά την έρευνα για τέλεση των αδικημάτων της δωροδοκίας – δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από τους πρώην πρωθυπουργούς Παναγιώτη Πικραμμένο και Αντώνη Σαμαρά καθώς και από τους πρώην υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Αδωνη Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά, Γιώργο Κουτρουμάνη, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ανδρέα Λυκουρέντζο. Επίσης, στην ίδια πρόταση επισημαίνεται πως έργο της επιτροπής είναι και η εξέταση του αν η διερεύνηση των συγκεκριμένων αδικημάτων αποτελεί αρμοδιότητα της Βουλή ή αν ο φάκελος πρέπει να επιστραφεί στην τακτική δικαιοσύνη.

Αντίστοιχη πρόταση έχει καταθέσει και η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας ζητώντας να διερευνηθεί ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας από τους κ.κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, Παύλο Πολάκη και Ανδρέα Ξανθό και θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συνεδρίαση έχει στην ημερήσια διάταξη την εκλογή προεδρείου καθώς και συζήτηση για την διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι επόμενες εργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ – που έχει και την πλειοψηφία – προορίζει για πρόεδρο της επιτροπής τον κ. Θοδωρή Δρίτσα.

Πάντως, αναμένονται υψηλοί τόνοι καθώς η αντιπολίτευση εκτιμά ότι η πλειοψηφία θα επιχειρήσει να κλείσει με εξπρές διαδικασίες τις εργασίες της επιτροπής, να στείλει το φάκελο στην δικαιοσύνη για να διατηρήσει με τον τρόπο αυτό την «θολή» εικόνα για τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης και τη «λάσπη» στα ελεγχόμενα πρόσωπα. Ηδη, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων και ΚΚΕ έχουν ζητήσει πλήρη και εις βάθος διερεύνηση των πραγματικών γεγονότων καθώς και εξέταση των τριών μαρτύρων χωρίς το καθεστώς της προστασίας.

Να σημειωθεί ότι στην επιτροπή συμμετέχουν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Δουζίνας, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Ηγουμενίδης, Χρήστος Καραγιαννίδης, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Σπύρος Λάππας, Χρήστος Μαντάς, Νίκος Παρασκευόπουλος και Βασίλης Τσίρκας.

Από τη Νέα Δημοκρατία οι Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Νότης Μηταράκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Δημήτρης Σταμάτης.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου.

Από την Χρυσή Αυγή ο Γιάννης Λαγός.

Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Από τους ΑΝΕΛ ο Γιώργος Λαζαρίδης.

Από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης.

Από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς.