Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 -

Ξιφομαχία Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή για τον προυπολογισμόΜε τη σφοδρή αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017.

 

Ο κατάλογος των ομιλητών εξαντλήθηκε τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες με αποτέλεσμα στη σημερινή διαδικασία να τοποθετηθούν μόνο οι εναπομείναντες υπουργοί με βασικό τον υπουργό ΟικονομικώνΕυκλείδη Τσακαλώτο, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στις 14:00 το μεσημέρι και να ολοκληρωθεί λίγο μετά τις 9 το βράδυ προκειμένου να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιδοθεί σε «ενέσεις» τόνωσης του ηθικού των βουλευτών της πλειοψηφίας ενόψει των δύσκολων μέτρων που φέρνει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Για τον λόγο αυτό θα επαναλάβει τα μέτρα διανομής του μερίσματος. Παράλληλα, θα κατηγορήσει το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείωση των φορολογικών συντελεστών υποστηρίζοντας ότι θα προωθήσει «σφαγή» κρατικών δαπανών και συγκεκριμένα μισθών και συντάξεων.

Επίσης, θα καλέσει την αντιπολίτευση να πάρει ξεκάθαρη θέση για το αν συντάσσεται με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την μη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για το 2019 ή με το ΔΝΤ.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει την αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος περι «κοινωνικού προϋπολογισμού» κάνοντας αναφορά στην φορολογική επιδρομή που προβλέπει για το 2017 και που προκαλεί την πλήρη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης και της επιχειρηματικότητας.

Επιπροσθέτως, αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup που καταδικάζει τη χώρα σε μόνιμη επιτροπεία και συνεχή λήψη επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων .

 

Δείτε Live την συζήτηση  από τη Βουλή τις ομιλίες, ενώ σήμερα αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.