Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ξεπερνούν τους 45.500 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα



Πάνω από 45.500 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα, με τις ροές να αυξάνονται καθημερινά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, στα νησιά βρίσκονται 7.931 πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων (4.285) στη Λέσβο. Στο νησί έφτασαν το τελευταίο 24ωρο άλλοι 112 πρόσφυγες, σε δύο περιστατικά που διαχειρίστηκε το Λιμενικό. 

Στην Αττική βρίσκονται πάνω από 13.000 πρόσφυγες και στην Ειδομένη ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ ξεπερνά τις 10.000.

Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 1», μεταφέροντας 507 πρόσφυγες από Λέσβο (326) και Χίο (181). Κατέπλευσε επίσης το «Διαγόρας», που μετέφερε από την Κω 15 πρόσφυγες.

Επισήμως, σύμφωνα με το Λιμενικό, στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται 4.465 πρόσφυγες, ενώ αυξάνονται καθημερινά και οι σκηνές που στήνονται.

Σε νέα καθιστική διαμαρτυρία προχώρησαν την Πέμπτη πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Ε2 πύλη του λιμανιού, ζητώντας να ανοίξουν άμεσα τα σύνορα της ΠΓΔΜ.

Μιλώντας στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, επισήμανε ότι οι χιλιάδες πρόσφυγες στον Πειραιά θα μπορούσαν να στεγαστούν σε κέντρα φιλοξενίας ακόμα και εντός της ημέρας.

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη κατέφθασαν το πρωί της Πέμπτης με λεωφορεία από την Καβάλα οι πρώτοι πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στις αποθήκες 18 και 21, στην τρίτη προβλήτα του λιμανιού της πόλης.

Επρόκειτο για έξι λεωφορεία με 262 πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Σύροι και οικογένειες. 

Όπως διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Μέλλιος, οι πρόσφυγες αυτοί θα μπορούν να βγαίνουν από τον χώρο από τις πύλες 10 και 11, αφήνοντας προηγουμένως το καρτελάκι με τα στοιχεία τους που θα τους παραχωρηθεί.

«Δε θα μπορούν να κυκλοφορούν στους χώρους του λιμανιού, για να μη διαταραχθεί η λειτουργία του, αλλά θα μπορούν να μπαινοβγαίνουν από τις συγκεκριμένες πύλες» ανέφερε, προσθέτοντας ότι κανείς δε γνωρίζει το χρονικό διάστημα παραμονής τους. 

Όπως εξήγησε ο κ. Μέλλιος, οι δύο αυτές αποθήκες είναι συνολικής χωρητικότητας 700 ατόμων, αλλά προς το παρόν θα χρησιμοποιηθεί μόνο η 18, όπου θα στεγαστούν οι οικογένειες, ενώ τα μεμονωμένα άτομα θα μείνουν σε σκηνές του στρατού, ο οποίος θα αναλάβει και τη σίτιση. Στους πρόσφυγες θα παραχωρηθούν υπνόσακοι και κουβέρτες.

Η πρόσβαση στην αποθήκη δεν θα επιτρέπεται σε όσους δεν είναι διαπιστευμένοι.