Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Βόμβα Reuters: Αναβάλλεται η έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου



Προς αναβολή πάνε τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου το καλοκαίρι λόγω τον αναταράξεων στην Ιταλία σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Το πρακτορείο το οποίο επικαλείται κορυφαίο αξιωματούχο της κυβέρνησης  υποστηρίζει ότι με αφορμή τις οι πρόσφατες αναταράξεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν την επιτυχία του εγχειρήματος.

«Η Ελλάδα αποφάσισε να καθυστερήσει για λίγους μήνες το σχέδιο για την έκδοση νέου ομολόγου, εξαιτίας του αυξημένου πολιτικού κινδύνου στην Ιταλία, που έχει προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές», σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η Αθήνα ήθελε να εκδώσει νέο ομόλογο, πιθανότατα το πρώτο δεκαετές έπειτα από μια δεκαετία, αυτό το καλοκαίρι και κατά προτίμηση πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Αύγουστο, αναφέρει το αποκλειστικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Ομως, αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι το πλάνο μπορεί να χρειαστεί να μπει σε αναμονή έως το φθινόπωρο, όταν η Ελλάδα ελπίζει να έχει εξασφαλίσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους από τους δανειστές.

 

Η Αθήνα θέλει να είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της από τις αγορές, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, σημειώνει το δημοσίευμα, που θυμίζει τις αναταραχές που προκάλεσαν στις αγορές η καθυστέρηση στον σχηματισμό της κυβέρνησης στην Ιταλία. Παρότι αυτό επετεύχθη τελικά, οι αγορές παραμένουν νευρικές, παρατηρεί το Reuters, εξαιτίας των γενναιόδωρων πλάνων για δαπάνες από τη Ρώμη, αλλά και την πιθανή σύγκρουση των Βρυξελλών με την Ιταλία.

«Η Ελλάδα έχει μπροστά της την αποπληρωμή δόσεων περίπου 15 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του 2019 και αξιωματούχοι λένε ότι μπορεί εύκολα να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της έως το 2020, χωρίς την έκδοση ομολόγου, χάρη εν μέρει στο “μαξιλάρι” ρευστότητας που δημιουργεί».

«Εξετάσαμε την πιθανότητα έκδοσης ομολόγου πριν από το τέλος του προγράμματος, αλλά έπειτα από την πρόσφατη αναταραχή, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», είπε ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters, αρνούμενος να κατονομαστεί.

«Εχοντας ένα ισχυρό “μαξιλάρι” ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε τη μεταμνημονιακή περίοδο για την επόμενη κίνησή μας», ανέφερε ένας αξιωματούχος. «Επιπλέον, θα υπάρχει μια απόφαση για την ελάφρυνση χρέους», συμπλήρωσε.