Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

«Βόμβα» ψύχους και χιόνια θα ρίξει σε όλη την Ελλάδα ο «Τηλέμαχος»



Νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα νότια τμήματα του Αιγαίου και του Ιονίου, χιονόνερο στο υπόλοιπο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και βαθμιαία θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο περιμένουμε τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019.

Ο καιρός θα φέρει χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και βαθμιαία στη Μαγνησία, στις Σποράδες, στην Εύβοια και την Ανατολική Στερεά, θα είναι πυκνές. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες στα κεντρικά και κατά τόπους ολικός στα βόρεια ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -9 έως 2 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -11 έως -3 βαθμούς), -1 έως 5 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -1 έως 8 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -5 έως 0 βαθμούς), 5 έως 8 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 10 βαθμούς στην Κρήτη, 1 έως 5 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 11 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, όπου γρήγορα και από τα βόρεια θα ενισχυθούν σε σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και πρόσκαιρα ισχυροί 6 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες στα ανατολικά και βόρεια με παροδικό χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, όπου μετά το απόγευμα σταδιακά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Χιονοπτώσεις αναμένονται από τις βραδινές ώρες και στο κέντρο της πόλης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και βαθμιαία σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις κατά διαστήματα περιμένουμε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 0 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και αργότερα σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
• Να ενημερώνονται για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Αν μετακινούνται πεζή:
• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Με πληροφορίες από meteo.gr