Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βίτσας: Τα ελληνικά σύνορα δεν μπαίνουν σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης



Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία αλλά και οποίον επιβουλεύεται την εθνική ανεξαρτησία της χώρας, έστειλε από την Ξάνθη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. 

Από το βήμα ανοιχτής εκδήλωσης στελεχών και φιλών του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βίτσας τόνισε ότι «η εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας, δεν μας δόθηκε από κάποιους αλλά κατακτήθηκε με αγώνες και πολλές θυσίες, διαχρονικά του ελληνικού λαού. Οι όποιες συνθήκες ήρθαν να επικυρώσουν το αποτέλεσμα αυτών των αγώνων».

«Τα ελληνικά σύνορα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια είναι και θα είναι απαραβίαστα και δεν πρόκειται να τα βάλουμε σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης» επισήμανε και πρόσθεσε: «Η αμφισβήτηση των συνθηκών που ορίζουν τα σημερινά σύνορα στην περιοχή μας από αυτούς που εκφράζεται δεν αποτελεί ένδειξη δύναμης αλλά αδυναμίας».

Ο κ. Βίτσας τόνισε ακόμα ότι για την Ελλάδα «δύναμη, είναι οι άνθρωποί της, η ιστορία της, η φιλειρηνική πολιτική που ασκεί, η πολιτική φιλίας και συνεργασίας με τις άλλες χώρες και πάνω απ’ όλα η πολιτική σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Η τήρηση και ο σεβασμός των βασικών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο για τους Έλληνες πολίτες αλλά για κάθε άνθρωπο». 

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα σημείωσε με έμφαση ότι η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει έσωσε την αξιοπρέπεια ολόκληρης της Ευρώπης ενώ εξήρε το ρόλο και τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Υπογράμμισε ότι το προσφυγικό ζήτημα ανάδειξε μέσα στον Ελληνικό Στρατό άξια στελέχη που με φιλότιμο, αλληλεγγύη και ανθρωπιά εργάστηκαν μερόνυχτα για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών και συνεργάστηκαν στενά με όλες τις κοινωνικές δομές και τις δομές αλληλεγγύης.

Κάνοντας έναν απολογισμό της διετούς διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Βίτσας υπογράμμισε ότι πρόθεση της Αριστεράς ήταν να κάνει τρεις μεγάλες ανατροπές. «Η πρώτη», είπε, «αφορούσε την πολιτική ζωή του τόπου ώστε να φύγει από ένα εξουσιαστικό σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής. Καταφέραμε να ανατρέψουμε το προϋπάρχον στην πολιτική ζωή του τόπου. Η δεύτερη ανατροπή ήταν στην οικονομική ζωή του τόπου όπου πάντα κάποιοι κέρδιζαν, οι λίγοι, και πάντα κάποιοι  έχαναν, οι περισσότεροι. Θέλαμε να διαλύσουμε τη σχέση αλληλεξάρτησης πολιτικής εξουσία και οικονομικής εξουσίας που τροφοδοτούσε η μια την άλλη γι’ αυτό και σήμερα έχουμε αυτές τις λυσσασμένες αντιδράσεις. Η τρίτη ανατροπή ήταν στην κοινωνική ζωή. Υπήρχε ένα πελατειακό και κομματικό σύστημα όπου το ρουσφέτι αποτελούσε εξουσιαστικό είδος και κρατούσε πολύ».

Ο κ. Βίτσας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση, ότι δεν διατυπώνει καμία απολύτως συγκεκριμένη θέση και πρόταση για το τι πρέπει να πράξει η χώρα μπροστά στις απαιτήσεις που θέτουν οι δανειστές. Υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς την επιβολή νέων μέτρων που είναι αδύνατον να αντέξει ο λαός. Σημείωσε ακόμα ότι ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία έφεραν τη χώρα στα μνημόνια και την επιτροπεία. 

Τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτά τα δυο χρόνια ξεκίνησε με ορμή αλλά κατέληξε σε έναν συμβιβασμό σημείωσε όμως ότι «αυτή μας η επιλογή κράτησε όρθιους την Αριστερά και το λαό. Θα προστατέψουμε και θα υπερασπιστούμε το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κατάσταση. Κάναμε μια σκληρή διαπραγμάτευση όπου απειλήθηκε η χώρα όχι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επιτύχαμε τους πολιτικούς μας στόχους αλλά αποτρέψαμε την οικονομική καταστροφή και αυτό που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στο έθεσε στη συνέχεια στην κρίση του ελληνικού λαού». 

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 είπε ότι η χωρά είχε χάσει το 25% του ΑΕΠ, σχολιάζοντας με νόημα «ότι καμία χώρα δεν είχε βρεθεί ποτέ σε αυτή την κατάντια», ότι η ανεργία είχε φθάσει το 28% και θα εκτινάζονταν πάνω από το 30%, ενώ με τις συμφωνίες που είχαν υπογραφεί το 2012 για διαθέσιμα πλεονάσματα άνω τον 6,5%  από το 2015 και μετά η οικονομία της Ελλάδας οδηγούνταν σε ολοκληρωτική καταστροφή.

«Το 2018 θα ανακοινώσουμε», είπε ότι κ. Βίτσας ότι η Ελλάδα βγαίνει από την επιτροπεία και τα μνημόνια και αυτό ορισμένοι πολιτικοί και νεοφιλελεύθεροι κύκλοι δεν το θέλουν. Τα καταφέραμε. Είμαστε περήφανοι χωρίς να είμαστε όμως ικανοποιημένοι και γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να σταθούμε όρθιοι».