Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Βαλς: Προειδοποιεί για αποσύνθεση της ΕΕ, σε περίπτωση Brexit



Η ΕΕ αντιμετωπίζει έναν κίνδυνο "αποσύνθεσης του ευρωπαϊκού σχεδίου" "βραχυπρόθεσμα, μέσα στους επόμενους μήνες" εξαιτίας των διαφόρων κρίσεων που την απειλούν, προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, αναφέροντας κυρίως την προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία, την πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο Βαλς βρίσκεται στο διάσημο ελβετικό χωριό για να μιλήσει για "όλους τους κινδύνους που μπορούν να οδηγήσουν σε μια αποσύνθεση του ευρωπαϊκού σχεδίου, όχι σε μερικά χρόνια, ούτε σε μερικές δεκαετίες, αλλά τους προσεχείς μήνες", αναφέροντας συγκεκριμένα "την προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία, την άνοδο του λαϊκισμού" και "ανάμεσα στους κινδύνους, υπάρχει βέβαια το Brexit".

Ο Βαλς θέλει να αποτραπεί μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο θα ήταν λάθος, όχι όμως με οποιοδήποτε τίμημα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Ένα Brexit "θα ήταν αδιαμφισβήτητα κάτι κακό, πολύ κακό", δήλωσε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: "Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ ώστε να αποτραπεί (το ενδεχόμενο) αυτό, αλλά όχι με οποιαδήποτε τίμημα".