Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Παίζετε παιχνίδια με τον ΠτΔ



Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για συναλλαγή και αντιθεσμικά παιχνίδια και πως θέλει να μετατρέψει Συνταγματική Αναθεώρηση σε παρτίδα πόκερ. Την κατηγόρησε πως δεν θέλησε συναίνεση αλλά έπαιξε με απειλές και εκβιασμούς.

«Στην αρχή η Νέα Δημοκρατία έλεγε πως αν η κυβέρνηση δεν δεχτεί το σύνολο των προτάσεων της θα αποχωρήσει, αλλά κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, υποχώρησε γιατί όλοι κατάλαβαν ότι έψαχνε μια πρόφαση, μια αφορμή για να μην αλλάξει το ντροπιαστικό άρθρο 86 (σ.σ. τον νόμο περί ευθύνης υπουργών)» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έπαιξε και συνεχίζει να παίζει «ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας». Θυμήθηκε δε μια προηγούμενη κόντρα του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Είχα πει τότε ότι η τοποθέτηση του μου θυμίζει ένα συμπαθή ποδοσφαιρικό παράγοντα. Μια έλεγε ότι συμφωνεί. Μετά ότι διαφωνούσε. Μετά άλλαζε γνώμη και συμφωνούσε λίγο και μετά διαφωνούσε πολύ. Και όταν τον ρώτησα τελικά ποια είναι η πρόταση του απάντησε ότι θα το σκεφτεί. Και σήμερα συνεχίζει τα παιχνίδια. Λέει λοιπόν ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διαφωνεί. Και μετά η πρόταση αυτή δεν θα τον δεσμεύει. Και όταν, τρομάρα σας γίνετε πρωθυπουργός, ότι θα κάνετε ότι θέλετε, γράφοντας στα παλιά σας τα παπούτσια συναινέσεις, συνταγματικά έθιμα, αποφάσεις δικαστηρίων».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως σε ένα χρόνο, όταν λήγει η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει ξανά τον Προκόπη Παυλόπουλο. Και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποφεύγει να τοποθετηθεί επί του θέματος. «Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του. Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία». Κάλεσε δε τον πρόεδρο της ΝΔ να δηλώσει, όταν μιλήσει, αν η ΝΔ θα στηρίξει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία «ψηφίζει μόνο αυτό το άρθρο, ενώ λέει ρητά ότι διαφωνεί στη κατεύθυνση και στο περιεχόμενο. Ώστε να έχει το άρθρο 180. Ευελπιστώντας ότι στην επόμενη Βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ. Αυτή είναι όλη η σκοπιμότητα και όλο το παιχνίδι που παίζετε».

Φωτογραφίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για κάποιους που ονειρεύονταν παρενθέσεις, που δεν διαπραγματεύτηκαν για τίποτα και περίμεναν να πέσει η εξουσία σαν ώριμο φρούτο. Εμείς, είπε, δεν θα παίξουμε με τους θεσμούς. Αναφέρθηκε δε στο γεγονός πως την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εκμεταλλεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το ’14.

Έκλεισε την ομιλία του με ένα… μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το ΚΙΝΑΛ: «Όσα σχέδια κι αν κάνετε, όσες θέσεις κι αν έχετε μοιράσει μεταξύ σας, κρατήστε τις ορέξεις σας. Με 90 βουλευτές που θα αθροίζετε μαζί στην επόμενη Βουλή, Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν βγάζετε».