Τετάρτη 08 Μαΐου 2024 -

Τσίπρας - Νταβούτογλου θα μοιράσουν την τράπουλα και θα ρίξουν το μπαλάκι στην Ευρώπη Αποστολή Μαρία Γιαχνάκη



Η Μαρία Γιαχνάκη από την Σμύρνη μεταδίδει:

Έφτασε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Σμύρνη ο οποίος, όμως, καθυστέρησε κατά τρεις ώρες το πρόγραμμά του εξαιτίας των αυξημένων υποχρεώσεών του και της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (07/03/2016) στις Βρυξέλλες. Συναντήθηκε με τον Αχμέντ Νταβούτογλου λίγο πριν τις 1 το μεσημέρι στην πρωθυπουργία στην Σμύρνη και αφού αντάλλαξαν θερμή χειραψία άρχισαν την συζήτησή τους κελεισμένων των θυρών. Ενώ το κλίμα ήταν θερμό , ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει μια πικρία και αγωνία για τα όσα διαδραμτίστηκαν στις Βρυξέλες χθες με αποτέλεσμα να το αφήσει αυτό να φανεί στην πρώτη κιόαλς επαφή του με τον τούρκο ομόλογό του.

Αποστολή στη Σμύρνη: Μαρία Γιαχνάκη

AdTech Ad

 

Αρχικά η συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό θα γινόταν το πρωί της Τρίτης (08/03/2016) στις δέκα το πρωί. Για τις 14:30 το μεσημέρι είχε προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου όπου θα ανακοίνωναν και τα αποτελέσματα της ιστορικής αυτής συνάντησης για το προσφυγικό.

Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας θα απηύθυνε χαιρετισμό στο Ελληνοτουρκικό Οικονομικό Φόρουμ που ξεκίνησε σήμερα Τρίτη στη Σμύρνη και αργά το απόγευμα θα επισκεπτόταν το πανεπιστήμιο της Σμύρνης για να ανακηρυχτεί επίσημος διδάκτορας.

Όμως, προς στιγμήν, το πρόγραμμα πήγε τουλάχιστον τρεις ώρες πίσω.

Τώρα με την έναρξη των συνομιλιών των δύο ανδρών είναι γεγονός ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα των κλειστών συνόρων στην συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά από την δυναμική παρουσία των απαιτήσεων της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής.

Αν και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 17 Μαρτίου , ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει να αντιμετωπίσει σήμερα έναν Τούρκο Πρωθυπουργό αμετακίνητο στις απόψεις του δίνοντας κάθε φορά υποσχέσεις που συνοδεύονται από πολλά θέλω ως αντάλλαγμα.

Πάντως, την ώρα που η συνάντηση Τσίπρα - Νταβούντογλου θεωρείται ιστορική και πολλοί αναμένουν διακαώς ένα αποτέλεσμα, οι πρόσφυγες συνεχίζουν τη διαδρομή τους από την Τουρκία προς τα Ελληνικά νησιά με τους Τούρκους εμπόρους να πληθαίνουν τα παζάρια και την συνεργασία τους με την ακτοφυλακή.

Πάντως, η συνοδεία της αντιπροσωπείας του υπουργικού συμβουλίου η οποία αποτελείται από: Ν. Κοτζιά, Ο. Γεροβασίλη, Γ. Σταθάκη, Π. Σκουρλέτη, Θ. Δρίτσα, Ε. Κουντουρά, Ι. Αμανατίδη, Δ. Μάρδα, έφτασε στη Σμύρνη για να πάρει μέρος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα των σχέσεων Αθήνας - Άγκυρας μετά και από τα αιτήματα που έθεσε χθες στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρωθυπουργός;

Θα δείξει σήμερα στην Σμύρνη.

Το αγκάθι της συνάντησης δεν είναι μόνο το προσφυγικό αλλά και το αίτημα της Άγκυρας να ανοίξει νέα κεφάλαια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας την ώρα που οι διαφωνίες για το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια για την Τουρκία είναι πολεμική πρόκληση.

Πάντως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr στις «καυτές» περιοχές της Σμύρνης: Τσεσμέ – Μπασμανέ – Αϊβαζίκ, οι ροές των προσφύγων με την βοήθεια των Τούρκων εμπόρων συνεχίζονται και καραβάνια προορίζονται κανονικά για τις ακτές των ελληνικών νησιών.

Άλλωστε, στο κέντρο της Σμύρνης - λίγα μέτρα από τα σημεία των ιστορικών συναντήσεων - πραγματοποιούνται παζάρια με Τούρκους εμπόρους που ρυθμίζουν τηλεφωνικά με τους συνεργάτες τους στα παράλια, τις αναχωρήσεις των προσφύγων.

Πηγή κειμένου: 

φωτογραφίες Μαρία Γιαχνάκη, πηγή κειμένου πρωτότυπου newsbomb,επεξεργασία briefingnews