Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τσιόδρας: Τα μέτρα δεν θα τελειώσουν οριστικά.. -Προετοιμαζόμαστε για 2ο κύμα



Αυξημένη είναι η πιθανότητα, ναι μεν τα κρούσματα του κορωνοϊού να μειωθούν ή και να μηδενισθούν το επόμενο διάστημα στη χώρα μας αλλά να επανέλθει ένα δεύτερο κύμα της νόσου το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως είπε κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων,«υπάρχει μια βραδεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, υπάρχει φρένο και περιμένουμε να δούμε και μείωση, που σημαίνει ότι τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν σωστά. Όμως δεν είναι εύκολη η ανάκαμψη. Δεν μιλάμε για ανάκαμψη αλλά για επιπέδωση της καμπύλης για ένα πρώτο κύμα που το αντιμετωπίσαμε. Οι πιθανότητες ενός δεύτερου κύματος είναι ανάλογες με την κυκλοφορία του ιού και με την ανοσία του πληθυσμού», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι «δεν μιλάμε για σχεδιασμό κάποιων μέτρων επανάκαμψης, δεν είναι η ώρα, αλλά ο σχεδιασμός φυσικά γίνεται. Θεωρώ ότι έχουμε κάνει το πρώτο βήμα και πάμε δυνατά», υπογράμμισε.

Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας μίλησε για έναν ιό «που θα μείνει μαζί μας για μήνες», προσθέτοντας ότι η λογική θα είναι «βάζω μέτρα, τα σηκώνω μετά ξαναβάζω μέτρα, μετά τα αποσύρω», επισημαίνοντας ότι «τα πράγματα μπορεί να αλλάζουν γρήγορα».

«Οι περισσότεροι επιστήμονες αυτή τη στιγμή μιλούν για τη σίγουρη παρουσία ενός δεύτερου κύματος το επόμενο φθινόπωρο ή χειμώνα και μιλάνε για σταδιακή εφαρμογή μέτρων περιορισμού και άρσης τους. Δηλαδή ένα σχήμα του «βάζω μέτρα, τα σηκώνω όταν η κατάσταση είναι καλύτερη στη χώρα μου χρησιμοποιώντας μαζικούς ελέγχους, μετά ξαναβάζω μέτρα όταν δω ότι η κατάσταση ξεφύγει». Είναι αυτό που είπε ο Υπουργός προηγουμένως. Παρακολουθούμε τα νούμερα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, δεν εφησυχάζουμε. Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν γρήγορα με νέες εστίες στον πληθυσμό. Θέλει πολλή προσοχή», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής...