Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τουρκικά "παιχνίδια" έντασης με τη φρεγάτα Barbaros νοτιοδυτικά της Μήλου



Τα "παιχνίδια" έντασης στο Αιγαίο, την οποία προσπαθεί να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα, συνεχίζει η Άγκυρα. Από το πρωί με μια "καμουφλαρισμένη" κίνηση η φρεγάτα Barbaros του τουρκικού στόλου, έφτασε ως τον Καφηρέα, ενώ πριν από λίγη ώρα έπλεε νοτιοδυτικά της Μήλου.  

Το τουρκικό πολεμικό πλοίο παρακολουθεί στενά η φρεγάτα "Θεμιστοκλής" του Πολεμικού μας Ναυτικού, πλέει στα διεθνή ύδατα, πραγματοποιώντας μεν αβλαβή διέλευση, με στοχο δε να καταγράψει τις δραστηριότητες του ελληνικού στόλου καθώς στην περιοχή του ανατολικά της Άνδρου βρίσκεται σε εξέλιξη η άσκηση ΑΣΤΡΑΠΗ. 

Στο ελληνικό Πεντάγωνο κρατούν χαμηλά τους τόνους και ωστόσο πηγή επισήμανε στο OnAlert ότι παρότι νόμιμος ο πλούς της τουρκικής φρέγατας ο σκοπός της πραρακολούθησης της ελληνικής άσκησης θα μπορούσε να είχει επιτευχθεί και απο μεγαλύτερη απόσταση με δεδομένα τα συστήματα που διαθέτει το συγκεκριμένο πολεμικό πλοίο.

Καμμένος: Τέλος ανοχής στην παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας

Η ανοχή τελείωσε ήταν το αυστηρό μήνυμα που εξέπεμψε προς την Τουρκία, ο υπουργός Εθνικής Άμυναςκ. Πάνος Καμμένος αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μάτις και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ. Ο κ. Καμμένος προειδοποίησε την Άγκυρα ότι φτάνει πολύ κοντά σε ένα ατύχημα στο Αιγαίο, επισημαίνοντας ότι έχει την απόλυτη ευθύνη. 

Επιπλέον ο ΥΕΘΑ σε υψηλό τόνο απάντησε και στον σύμβουλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στις πρόσφατες δηλώσεις του για τα Ίμια, τονίζοντας ότι "τα Ίμια είναι Ελληνικά, σύμφωνα με όλες τις συνθήκες, και το διεθνές δίκαιο." Ο κ. Καμμένος κάλεσε την Τουρκία να αφήσει τους λεκτικούς λεονταρισμούς και να σεβαστεί την νομιμότητα. 

Έκκληση Στόλτενμπεργκ να αποφευχθεί η κλιμάκωση έντασης

Έκκληση να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που προκλήθηκε μετά τα πρόσφατα συμβάντα στο Αιγαίο, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.  Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο συζητήσεων που είχε με τους υπουργούς Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας και ότι ενημερώθηκε σχετικά με το περιστατικό του εμβολισμού πλοίου του Λιμενικού.