Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Την Τετάρτη η κηδεία του σπουδαίου φωτορεπόρτερ Γιάννη Κυριακίδη



Την Τετάρτη, στις 4μ.μ., στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία για τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Κυριακίδη, που πέθανε τα ξημερώματα σε ηλικία 92 χρονών. Η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου.

Ο εμβληματικός φωτορεπόρτερ από τη Θεσσαλονίκη έγραψε ιστορία στο χώρο της φωτογραφίας και της ενημέρωσης, καθιερώνοντας το δικό του μοναδικό στυλ. Ήταν ένας από τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα, ζωντανός θρύλος της Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Κυριακίδης γεννήθηκε το 1924 και με το φωτογραφικό του φακό κατέγραψε τα μεγαλύτερα γεγονότα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, φωτογραφίζοντας -μεταξύ άλλων- πρωθυπουργούς, βασιλείς, δικτάτορες, αλλά και απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας. Από τις 10 Μαΐου του 1924 που γεννήθηκε -στον "λασπότοπο" της Καλαμαριάς από πρόσφυγες πόντιους γονείς- μέχρι πρόσφατα, επέμενε (κι ας τον "χρύσωσαν" κάποτε για να κατέβει στην Αθήνα) να μένει και να κάνει "είδηση" τη Θεσσαλονίκη.

Στη μακρά του καριέρα φωτογράφισε, μεταξύ των άλλων, πολλούς ξένους ηγέτες, όπως τον Αϊζενχάουερ, τον Ντε Γκολ, τον Γκορμπατσόφ, τον Γιέλτσιν, τον Πούτιν, τον Τίτο, τον Ζίφκοφ, τον Μπερίσα, τον Ντεμιρέλ, τον Μακάριο, τον Γκλιγκόροφ, τον Κληρίδη και σχεδόν όλους τους Ελληνες πολιτικούς μετά το 1950. Από τον Παπάγο, τον Κανελλόπουλο, τον Νίκο Ζαχαριάδη, τον Γεώργιο Ράλλη και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, τον Χαρίλαο Φλωράκη, τον Χρήστο Σαρτζετάκη, τον Κωστή Στεφανόπουλο και τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και σχεδόν όλους τους σύγχρονους Ελληνες πολιτικούς.
 
Με τη μηχανή του γύρισε σχεδόν όλο τον κόσμο για να αποτυπώσει στιγμές της πολιτικής και της αθλητικής επικαιρότητας. Με τον αείμνηστο Δημήτρη Γουσίδη ταξίδεψε μέχρι το Ισραήλ για να καλύψει τον πόλεμο Ισραήλ - Αιγύπτου, αλλά και για να παρουσιάσει τη ζωή των πολιτικών προσφύγων που ζούσαν στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.
 
Κάλυψε τους Ολυμπιακούς της Σεούλ, της Ατλάντας, της Βαρκελόνης και της Αθήνας, ενώ ατελείωτη είναι η λίστα με τις φωτογραφίες των διαφόρων καλλιτεχνών που έχει τραβήξει.