Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Θεοδωράκης: Ο κόσμος πρέπει να μάθει για τα λεφτά που χάθηκαν



«Τα μεγάλα λόγια είναι δωρεάν. Εγώ θέτω ένα συγκεκριμένο ερώτημα: σήμερα ο πρωθυπουργός εγκαινίασε ένα δρόμο.

Αύριο θα εγκαινιάσει έναν άλλον με πανηγύρια, με ταμπούρλα, με χαρές, με φίλους εργολάβους αγκαλιά. Μπορεί να μας δώσει μία απάντηση πού σπαταλούνται τόσα δισεκατομμύρια στα έργα; Ποιος φταίει;», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star Κεντρικής Ελλάδας και τη δημοσιογράφο Λένα Παρασκευά.
 
« Εμείς ήδη προβήκαμε στις σχετικές καταγγελίες στη Βουλή, ότι τα σκάνδαλα του παρελθόντος πρέπει να βρουν απάντηση. Ο κόσμος πρέπει να μάθει για τα λεφτά που χάθηκαν στην Υγεία, στις εργολαβίες και στις ένοπλες δυνάμεις, στους εξοπλισμούς» ανέφερε και πρόσθεσε: «Πρέπει να μάθουμε γι’ αυτά τα λεφτά. Και φοβάμαι ότι δεν υπάρχουν πολλές δυνάμεις που είναι αποφασισμένες να δώσουν αυτή τη μάχη όπως έκαναν στην τελευταία συζήτηση για την περίοδο Παπαντωνίου που υπήρχαν και πολιτικοί αρχηγοί που απουσίαζαν από την αίθουσα».
 
Αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Εθνικής Οδού Κορίνθου Πατρών και στο κόστος των έργων αυτών ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε: «είμαστε ακόμη στη νηστεία και θα ήταν καλό όταν είμαστε κοντά στο Πάσχα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά δεν θα πρέπει να πέφτουμε σε αμαρτίες και δη στην αμαρτία του ψέματος». Και πρόσθεσε ότι «το ποιος εγκαινιάζει ένα έργο δεν είναι το πιο σημαντικό, γιατί έχουν προηγηθεί πολλές αποφάσεις στο παρελθόν. Πολλές εκ των οποίων έχουν χρεώσει πολλά δισεκατομμύρια τον ελληνικό λαό. Είδατε σήμερα μια ανάλυση που παρουσίασα στο facebook. Προφανώς η Ελλάδα είχε ανάγκη από αυτά τα μεγάλα έργα. Αλλά ήταν έργα που τα κοστολογούσαμε γύρω στα 2 δις και τελικά πληρώσαμε 6 δισεκατομμύρια. Υπήρξαν δηλαδή άλλα 4 δισεκατομμύρια ,σχεδόν δύο ΕΝΦΙΑ ,που έδωσε η ελληνική κοινωνία για να πληρωθούν αυτά τα έργα. Δεν θα πρέπει να έχει μια απάντηση το ερώτημα γιατί και αυτά τα έργα στοίχισαν τριπλάσια από όσο είχαμε υπολογίσει;» σημείωσε.
 
«Εν ολίγοις – συμπλήρωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης - έχουμε μια χώρα η οποία, κι αυτό συνδυάζεται και με τη συζήτηση για την Υγεία στη Βουλή, κυριαρχείται από σπατάλες και κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος. Αυτά που μας φέρανε στη χρεωκοπία. Θα περίμενα σήμερα ο κ.Τσίπρας, εγκαινιάζοντας το έργο, να έλεγε για τις ευθύνες εκτίναξης του κόστους των έργων. Να πει γιατί ξοδέψαμε παραπάνω λεφτά και πως δεν θα ξοδέψουμε περισσότερα, αλλά καμία κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται γι αυτό. Ενδιαφέρεται μόνο να κόβει κορδέλες και να λέει ‘‘να εγώ που σας έφτιαξα ένα δρόμο’’. Κάποια πεταμένα δισεκατομμύρια πρέπει να βρουν απάντηση».
 
Ερωτώμενος για την προανακριτική και τη στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι είπε:
«Για εμάς είναι ξεκάθαρο. Θέλουμε διαλεύκανση όλων των σκανδάλων και όχι επιλεκτικά κάποιων σκανδάλων. Αυτό που θα πω εγώ στη Βουλή είναι αυτό που νομίζω ότι λέει ο κάθε πολίτης. Στην υγεία έγινε ένα πολύ μεγάλο πάρτι, στην υγεία συνεχίζεται η κακοδιαχείριση και πρέπει ο ελληνικός λαός να πάρει απαντήσεις».
Για το αν θα στηρίξει την πρόταση για τη διαλεύκανση όλων των υποθέσεων:
«Προφανώς πρέπει να μάθουμε τι γίνεται και σήμερα. Όταν μιλάμε για ένα σκάνδαλο το οποίο δεν έχει διακοπεί, δηλαδή δεν έχει τελειώσει το πρόβλημα της υγείας, δεν μπορούμε να αναφερόμαστε μόνο στο παρελθόν πρέπει να αναφερόμαστε και στο παρόν».
 
Μιλώντας τέλος για όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε:
«Το σημαντικό θέμα σε σχέση με την αξιολόγηση είναι ένα: Έχουμε χάσει αυτούς τους τέσσερις μήνες που περιμένουμε να τελειώσει η αξιολόγηση συγκεκριμένα πράγματα. Έχουμε χάσει την ποσοτική χαλάρωση, έχουμε πτώση των λιανικών πωλήσεων, έχουν αυξηθεί οι δείκτες της ανεργίας, έχουν μειωθεί οι επενδύσεις, έχουν μειωθεί οι καταθέσεις στις τράπεζες γιατί υπήρξε ένας πανικός πάλι και σταμάτησε ο κόσμος να φέρνει τα όποια λεφτά είχε στην άκρη. Αυτά έχουν ένα συγκεκριμένο αρνητικό αποτέλεσμα για την οικονομία. Περιμένουμε να μας πει η κυβέρνηση τον αντίλογο. Να μας πει ‘‘ναι με τα χάσαμε όλα αυτά’’, γιατί είναι πασιφανές ότι τα χάσαμε αλλά ταυτόχρονα αυτούς τους τέσσερις μήνες κερδίσαμε αυτό. Ποιο είναι αυτό που κερδίσαμε; Υπογράφουμε μια συμφωνία με τέσσερις μήνες καθυστέρηση με φανερή τη χασούρα και πρέπει η κυβέρνηση να μας πει γιατί είχε αυτή την καθυστέρηση».