Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Τέλος στην πίστωση για τα αναλώσιμα του διαβήτη



Κόβετε η πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ για σκευάσματα ειδικής διατροφής, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και αναλώσιμα για τον σακχαρώδη διαβήτη προχωρά από αύριο, 1η Αυγούστου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθήνας (ΦΣΑ) και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά (ΦΣΠ), διαμαρτυρομενοι διότι  ο Οργανισμός δεν έχει εξοφλήσει τους φαρμακοποιούς για όσα έχουν χορηγήσει στους ασφαλισμένους  κατά  το πρώτο τρίμηνο του 2017. 

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει, ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν οι ίδιοι τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τα αναλώσιμα του διαβήτη, και στη συνέχεια θα ζητούν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ. 

Με ανακοίνωσή τους οι φαρμακοποιοί της Αθήνας επισημαίνουν ότι είχαν προειδοποιησει απο τα μεσα Ιουλίου για την αναστολή της πίστωσης στους ασφαλισμένους λόγω της μη συνεπούς στάσης του ΕΟΠΥΥ ως προς την αποπληρωμή τους. Είχαν αναφέρει τότε πως βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και ζητούσαν από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αλλά και τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, να εφαρμόσουν όσα συμφωνήθηκαν κατά την υπογραφή της σύμβασης στις  2 Ιανουαρίου 2017.   

«Στις 2.1.2017 υπεγράφη μεταξύ των Ελλήνων φαρμακοποιών και του ΕΟΠΥΥ συλλογική σύμβαση χορήγησης από τα φαρμακεία μας ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη και προϊόντων ειδικής διατροφής στους ασφαλισμένους του Οργανισμού. Ενώ η σύμβασή μας προβλέπει εξόφληση των γνωματεύσεων εντός δύο μηνών από την κατάθεσή τους στον ΕΟΠΥΥ, σήμερα, στα μέσα Ιουλίου 2017, δεν έχουν πληρωθεί καν οι συνταγές Ιανουαρίου 2017. Η εξόφληση των συνταγών μηνός Ιανουαρίου 2017 δεν ξεπερνά το 9% της συνολικής δύναμης των φαρμακείων του Φ.Σ.Αττικής, ενώ καλά κρατούν οι παράλογες απορρίψεις συνταγών-γνωματεύσεων» ανεφερε ο ΦΣΑ.