Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τελεσίγραφο δανειστών σε Αθήνα: Αυτά είναι τα μέτρα - Αν συμφωνείτε, πάρτε μας τηλέφωνο



Με ενιαία στάση εμφανίστηκαν απέναντι στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του, Γιώργο Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι θεσμοίπαρουσίασαν στην ελληνική πλευρά τα προς νομοθέτηση μέτρα για μετά το 2018, τα οποία αφορούν στην υποχρέωση της χώρας να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά και, σε περίπτωση υπεραπόδοσης, να υπάρχει το «παράθυρο» δημοσιονομικής επέκτασης -δηλαδή παροχών, φορολαφρύνσεων ή/και επιδομάτων.

Ουσιαστικά, δηλαδή, η Αθήνα βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να συνεχίσει να επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5% και μετά το 2018, όπως ζητούν οι Ευρωπαίοι δανειστές, αλλά και να υιοθετήσει τα σκληρά μέτρα του ΔΝΤ σε αφορολόγητο και εργασιακά.

Η πρόταση των δανειστών προς την Αθήνα έχει ουσιαστικά χαρακτήρα «take it or leave it», καθώς, δίχως παραχωρήσεις ή «εκπτώσεις» στις απαιτήσεις τους, ζητούν από την ελληνική πλευρά να υιοθετήσει τα μέτρα ουσιαστικά με ένα... τηλεφώνημα στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκειμένου εν συνεχεία να οριστεί και συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα.

Δίχως να είναι γνωστή η μορφή με την οποία καλείται να λάβει τα μέτρα -εάν δηλαδή η Αθήνα θα κληθεί να λάβει μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ τώρα και άλλο 1% του ΑΕΠ μετά το 2018- το βέβαιο είναι ότι τα μέτυρα ανέρχονται στο ύχος του 2% του ΑΕΠ, ήτοι 3,6 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, αν και πηγές από τις Βρυξέλλες τονίζουν ότι δεν «χάθηκε» η προθεσμία, εντούτοις υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί και έπειτα από αυτό το χρονικό ορόσημο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ως συντονιστής, ο Τόμας Βίζερ (πρόεδρος Euroworking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης), ο Νικολά Τζαμαρόλι (ΕΜΣ) η Ντέλια Βελκουλέσκου, ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και ο Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν).

Από ελληνικής πλευράς, όπως προαναφέρθηκε, στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.