Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής ΕΕ: Τι συζήτησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ



Από 7 έως 8 Νοεμβρίου 2016, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συμμετείχε στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Military Committee), σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, στις Βρυξέλλες.

Κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mrs Federica Mogherini (High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy-Vice President of the Commission), αναφέρθηκε στην ομιλία της, στους στόχους της πολιτικής της ΕΕ επί θεμάτων άμυνας και ασφάλειας καθώς και στην στρατηγική που απαιτείται να υλοποιηθεί για την επίτευξη αυτών. 

Οι κύριες θεματικές ενότητες οι οποίες συζητήθηκαν στην σύνοδο αφορούσαν:

• στην παγκόσμια στρατηγική ασφάλειας της ΕΕ,
• στις τρέχουσες, κύριες και υποστηρικτικές, επιχειρήσεις της ΕΕ,
• στην συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις παρεμβάσεις του, τόνισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

    •  Θα πρέπει να ενισχυθεί σε στρατηγικό/επιχειρησιακό επίπεδο η δυνατότητα επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων, και κατά συνέπεια θα πρέπει να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής. Παράλληλα θα πρέπει να επιδιωχθούν συνεργασίες και διαλειτουργικότητα μεταξύ των αρμόδιων στρατιωτικών και πολιτικών φορέων, λαμβάνοντας ως πρότυπο την υφιστάμενη συνεργασία στο Αιγαίο πέλαγος μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της FRONTEX.
    • Είναι επιθυμητή η συνέχιση της συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ και η ανάπτυξη περαιτέρω συνεργειών επί αντικειμένων κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο των υφιστάμενων διακριτών ρόλων και δυνατοτήτων εκάστου οργανισμού είναι θεμιτή η ανάπτυξη κοινών τόπων στα πεδία του υβριδικού πολέμου, της κυβερνοάμυνας, της ανάπτυξης επιχειρησιακών δυνατοτήτων και των ασκήσεων/συνεκπαιδεύσεων. Ειδική έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη της έρευνας, διαδικασίας αναγκαίας για την μελλοντική υποστήριξη κρίσιμων αμυντικών δυνατοτήτων.
  • Είναι προφανής η σκοπιμότητα συνέχισης της επιχείρησης EUNAVFORMED “SOPHIA” για την αποτροπή μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών στην Κεντρική Μεσόγειο λόγω των παρατηρούμενων σχετικών αυξητικών τάσεων. 

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ προήδρευσε στην τελετή για την υπογραφή του Note of Accession της Σερβίας, που αφορά στην προσχώρηση της στον σχηματισμό μάχης HELBROC (Hellas-Bulgaria-Romania-Cyprus Battle Group), του οποίου η Ελλάδα αποτελεί το «έθνος-πλαίσιο» (framework nation). 

Επίσης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, και με τους ομολόγους του καθώς και τον Διοικητή της US Africa Command (US AFRICOM) General Thomas D. Waldhauser, U.S. Marine Corps, με τους οποίους συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Πηγή κειμένου: 

onalert