Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Συνάντηση Τσίπρα με Ντράγκι-Κερέ για την έξοδο στις αγορές



Τον Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Τράπεζας Μπενουά Κερέ, συνάντησε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ στην συνάντηση αναγνωρίστηκαν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Οπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, το συμπέρασμα απο την συζήτηση μεταξύ των τριών, ήταν οτι η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και η διαρκής βελτίωση των μεγεθών, θα αρχίσουν να αναγνωρίζονται και από τις αγορές το επόμενο διάστημα.

Πρός το παρόν πάντως τα επιτόκια παραμένουν πολύ υψηλά, κάνοντας εξαιρετικά δυσχερή έως αδύνατη την έξοδο στις αγορές. Μάλιστα όπως επισημαίνεται, σε έκθεση της Capital Econkomics, μετά την έξοδο από την εποχή των προγραμμάτων διάσωσης, η Ελλάδα αντιστέκεται μεν στη λιτότητα και αυτό θα μπορούσε να στηρίξει την αδύναμη οικονομία τη,ς αλλά είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε μια νέα αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Και αυτή η αύξηση των επιτοκίων θα "χτυπήσει" την ανάπτυξη και θα απειλήσει τη χώρα με το ξέσπασμα μίας νέας κρίσης.

Σημειώνεται οτι μετά την ξαφνική άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων-μόλις έγινε γνωστή η παραίτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ- η επιδείνωση συνεχίστηκε την  στιγμή που οι αποδόσεις στα ιταλικά ομόλογα εμφανίζουν μικρή μόνο άνοδο. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 2,85% στο 4,427%, ενώ στις αρχές της εβδομάδας είχε υποχωρήσει στο 4,273%.

Ανάλογη είναι και η άνοδος της απόδοσης του 5ετούς η οποία διαμορφώνεται στο 3,469% ( +2,27%).

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στα συμπεράσματα της συζήτησης Τσίπρα- Ντράγκι- Κερέ, περιλαμβάνεται η διαπίστωση πως τα ελληνικά ομόλογα αποσυνδέονται αργά αλλά σταθερά από τα ιταλικά και οι όποιες διακυμάνσεις στα ελληνικά ομόλογα οφείλονται σε εξωγενή αίτια και όχι στην ελληνική οικονομία.