Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Συγκλονίζει η 37χρονη από τον Πύργο που χάρισε αυτό που λέει το όνομά της: Ζωή!



Συγκλονίζει την ηλειακή κοινωνία η σπουδαία απόφαση της οικογένειας της 37χρονης Ζωής Μπεκρή να συγκαταθέσει στη δωρεά οργάνων και να δώσει έτσι ζωή σε άλλους 6 ανθρώπους.

Η άτυχη αισθητικός από τον Πύργο νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου από τα ξημερώματα της Πέμπτης 12/11 με βαρύτατη εγκεφαλική αιμορραγία, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν.

Το Σάββατο υποβλήθηκε σε ειδικά τεστ που επιβάλλει η νομοθεσία της ιατρικής επιστήμης, όπου και διαπιστώθηκε ο εγκεφαλικός της θάνατος...

Η οικογένεια ενημερώθηκε από το ιατρικό προσωπικό και δεν δίστασε ούτε λεπτό να δώσει τη συγκατάθεσή της για τη δωρεά οργάνων της άτυχης Ζωής...

Έτσι, το μεσημέρι της Κυριακής, η Ζωή Μπεκρή χάρισε με το πρόωρο φευγιό της ζωή σε τουλάχιστον 5 ή 6 συνανθρώπους της, εντός εκτός Ελλάδος, ενώ την ίδια στιγμή στήθηκαν αερογέφυρες ζωής μέσω Αράξου για τη μεταφορά των οργάνων σε Αννόβερο και Θεσσαλονίκη.

Ο αγώνας ζωής που έδινε, προκάλεσε «κύμα» συγκίνησης και συμπαράστασης, αφού πάρα πολλοί άνθρωποι εξέφρασαν τη θλίψη τους με αναρτήσεις στα social media και ρωτούσαν συνεχώς για την πορεία της υγείας τους.

«Θέλω να εκφράσω δημοσίως τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειας της 37χρονης για τον βαθύ τους πόνο, αλλά θέλω να εξάρω και το μεγαλείο της ψυχής για τον ανθρωπισμό τους και την αλληλεγγύη προς τους άλλους ανθρώπους γιατί δεν είναι εύκολη η απόφαση να πάρεις να δωρίσεις τα όργανα του παιδιού σου» δήλωσε στο patrisnews.com ο διοικητής του νοσοκομείου, Χαράλαμπος Μπονάνος.

Το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδας ανάλαβε τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων της 37χρονης Ζωής Μπεκρή και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ευρώπη, σε διαδικασία που διήρκεσε περίπου 40 ώρες.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας προσήλθε ομάδα γιατρών από τη Γερμανία για να παραλάβει τους πνεύμονες για ασθενή στο Ανόβερο. Μέσω του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, η καρδιά της 37χρονης χτυπά πλέον στο στήθος 29χρονης, η οποία βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη εδώ και δυόμισι χρόνια.

Γιατροί από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης πήραν το ήπαρ που δόθηκε σε 64χρονο από τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι δύο νεφροί αφαιρέθηκαν από τους χειρουργούς του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών και μεταμοσχεύτηκαν σε 15χρονο αγόρι από τη Θεσσαλονίκη και 48χρονο Αθηναίο, ο οποίος έκανε αιμοκάθαρση επί 15 χρόνια.

 

Για την άμεση μεταφορά των μοσχευμάτων σε Θεσσαλονίκη και Γερμανία συνεργάστηκαν το ΕΚΑΒ, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και ο Aερολιμενάρχης του Aεροδρομίου Αράξου, ενώ για τη μεταφορά της χειρουργικής ομάδας και των μοσχευμάτων στη Θεσσαλονίκη διατέθηκε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ Ανδρέας Καραμπίνης ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη «γέφυρα ζωής» και ιδιαίτερα την οικογένεια της δότριας.

Όπως ανέφερε, «η δωρεά οργάνων απαιτεί μεγαλοψυχία και ευαισθησία, ενώ αποτελεί πράξη που τιμά τη μνήμη της εκλιπούσης και εξυψώνει ηθικά την οικογένειά της. Σε μια περίοδο που η δωρεά οργάνων στην Ελλάδα βρίσκεται σε τρομερή ύφεση και δεν υποστηρίζεται από το υπάρχον σύστημα υγείας, τέτοια περιστατικά άριστης συνεργασίας ιατρών και επαγγελματιών υγείας μάς δίνουν την ελπίδα ότι οι μεταμοσχεύσεις μπορούν να ανακάμψουν προς όφελος των ασθενών συνανθρώπων μας».