Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στόχος ένα βιώσιμο σύστημα υγείας με κάλυψη των φαρμάκων των ασθενών



Προτεραιότητα στην άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών στα φάρμακα που έχουν ανάγκη, με τη μικρότερη δυνατή συμμετοχή, δίνει η Κυβέρνηση και στην κατεύθυνση αυτή, συγκεκριμένα Εθνικά Σχέδια για κάθε πάθηση και τις αντίστοιχες θεραπείες, θα επιτρέπουν στους επαγγελματίες υγείας να συνταγογραφούν γενόσημα και τα καινοτόμα φάρμακα που είναι απαραίτητα.

Αυτό τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος μιλώντας στο συνέδριοPricing & Reimbursement Conference που διοργάνωσε το Health Daily στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι η  αδράνεια της Πολιτείας οδήγησε το χώρο της υγείας και του φαρμάκου σε στρεβλώσεις.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας, "η άρση της Επιτροπείας στη χώρα μας, θα μας επιτρέψει να χαράξουμε τις πολιτικές που πραγματικά θέλουμε. Μέχρι τότε προσπαθούμε με συγκεκριμένα μέτρα να ανακουφίσουμε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που χρειάζεται φαρμακευτική περίθαλψη",  και σημείωσε πως με θεραπευτικά πρωτόκολλα και ειδικές επιτροπές, όπως η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης θα οδηγήσουν σε συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Παράλληλα, ο κ. Μπασκόζος επισήμανε ότι σημαντικό μέλημα της Πολιτείας είναι η αποπληρωμή των χρεών των παρόχων υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι η θετική λίστα και η αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας αποτελούν βασικά μέτρα για τη φαρμακευτική πολιτική.
Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι χρειάζονται σταθερό και βιώσιμο περιβάλλον, τόσο οι πάροχοι υγείας, όσο και οι ασθενείς.
 

ΕΟΦ
Η Πρόεδρος του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου  στάθηκε στην πρόσφατη απόφαση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων να μπλοκάρει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των γιατρών που έχουν λάβει παροχές από φαρμακευτικές εταιρίες, επισημαίνοντας πως «Τα συνέδρια τύπου Β, προκαλούν αύξηση της δαπάνης και πρέπει να προσέχουμε που βάζουμε την υπογραφή μας».
 
Η κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στη συνέχεια στη διαδικασία τιμολόγησης, λέγοντας ότι ακολουθεί συγκεκριμένη ροή εργασίας από τον ΕΟΦ, ξεκινώντας από τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας και καταλήγοντας στην Επιτροπή Τιμών. Επεσήμανε ότι στρεβλώσεις χρόνων, έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις και σαφώς επηρεάζουν την τιμολόγηση.
 
Στόχος είναι o εξορθολογισμός των γενοσήμων και η δίκαιη τιμολόγηση των πρωτοτύπων φαρμάκων. Και όπως τόνισε, όλες αυτές οι προσπάθειες γίνονται από έναν αποδεκατισμένο ΕΟΦ, σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.
 
Οι τρεις άξονες εξορθολογισμού δαπανών είναι:
•             Τιμολογιακή πολιτική
•             Πολιτική αποζημίωσης
•             Δίκαιo σύστημα rebates/clawback
 
«Με άριστα το 100 βάζουμε, βαθμό 70 στην αποτελεσματικότητα του ΕΟΦ» σχολίασε η κ. Αντωνίου και πρόσθεσε ότι «Για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα απαιτούνται χρόνια, καθώς οι στρεβλώσεις είναι κι αυτές αποτέλεσμα πολλών ετών. Έχουμε όμως τη θέληση να βρούμε λύσεις. Με μια υπουργική απόφαση δύο σελίδων δεν λύνονται τα προβλήματα. Η πολυπλοκότητα του θέματος μας οδηγεί σε πολυσέλιδες υπουργικές αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τις παρεμβάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων».
«Έμμεσες παρεμβάσεις και τηλέφωνα δεν χρειάζονται για να γίνει η δουλειά των φαρμακευτικών εταιρειών. Ο οργανισμός διαθέτει τον απαραίτητο χρόνο για να κλείσει όλες τις απαραίτητες συναντήσεις με εκπροσώπους της βιομηχανίας» κατέληξε η κ. Αντωνίου.
 
ΕΟΠΥΥ
 
Στην απρόσκοπτη πρόσβαση των περισσοτέρων στις υπηρεσίες υγείας, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά «Γυρίζουμε σελίδα στον ΕΟΠΥΥ. Προσπαθούμε για απρόσκοπτη πρόσβαση των περισσοτέρων στις υπηρεσίες υγείας. Έχουμε καθημερινές τριβές με όλους τους παρόχους, που οφείλονται στις παλιότερες στρεβλώσεις. Οι πάροχοι είχαν μάθει να πληρώνονται σχεδόν για όλες τις οφειλές τους.
Ο ΕΟΠΥΥ κληρονόμησε παλιά χρέη κρυφά και φανερά από τα παλιά ασφαλιστικά ταμεία» ανέφερε ο κ. Γεωργακόπουλος.
Πρόσθεσε ότι το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ συνεδριάζει σύντομα για τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), ο οποίος θα περιλαμβάνει και νέες παροχές, όπως για παράδειγμα οι οδοντιατρικές δαπάνες, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να βασιστεί στην πολιτική της πρόληψης.

 
ΣΦΕΕ
Από την πλευρά του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης τόνισε πως η  αύξηση χρονίων νοσημάτων, ο γηράσκων πληθυσμός, η αύξηση των ανασφάλιστων και η έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οδηγούν στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Oι φαρμακευτικές επιχειρήσεις καλύπτουν 1 στα 4 φάρμακα δωρεάν, λόγω των εισπρακτικών μέτρων. Αυτό δεν είναι βιώσιμο για τη φαρμακοβιομηχανία, γι΄ αυτό απαιτείται ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Έχουμε αύξηση δαπάνης με ανεξέλεγκτους όγκους κατανάλωσης, λόγω της μη εφαρμογής του πλαφόν συνταγογράφησης.
Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να καταρτιστούν Αρχεία Ασθενών και Θεραπευτικά πρωτόκολλα για μείωση του όγκου συνταγογράφησης.
«Το φάρμακο αποτελεί πλέον μόνο το 15% των συνολικών δαπανών υγείας. Πρέπει να δούμε και τα άλλα κέντρα κόστους, που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 85%», κατέληξε ο κ. Αποστολίδης.
 Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, αναμένονται στη αγορά 7.000 νέα φάρμακα και πρέπει να χρησιμοποιηθεί η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας. Παράλληλα, χρειάζεται ένα απλοποιημένο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης, καθώς η τιμολόγηση φαρμάκων στην Ελλάδα επηρεάζει το παγκόσμιο σύστημα τιμών.
 
ΠΕΦ
Στην ανάγκη ελέγχου του όγκου της συνταγογράφησης φαρμάκων, αλλά και στην αντιμετώπιση της υποκατάστασης των παλαιών φθηνών φαρμάκων από νέα ακριβότερα, εστιάστηκε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Κωλέτης.
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης τόνισε χαρακτηριστικά: «Υστερούμε στον έλεγχο της συνταγογράφησης . Η υποκατάσταση των παλιών και φθηνών φάρμακων από νεότερα και ακριβότερα εκτοξεύει τη φαρμακευτική δαπάνη.
Όλα τα νέα φάρμακα μπαίνουν στη θετική λίστα, χωρίς φραγμούς. Παράλληλα έχουν διαλυθεί οι τιμές των γενοσήμων. Καθυστερεί η τιμολόγηση νέων γενοσήμων που θα βοηθήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία» κατέληξε ο κ. Κωλέτης.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ κ. Βασίλης Πενταφράγκας, υπογράμμισε ότι «Οι τιμές των γενοσήμων έχουν φτάσει σήμερα στο 20-30% των τιμών που είχαν το 2009. Όσο για τα rebates και τα clawback, αυτά εξοντώνουν τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις».
Αντίστοιχα, «οι τιμές φαρμάκων καθορίζονται από ελάχιστους ανθρώπους που εργάζονται υπό πίεση» τόνισε ο κ. Πενταφράγκας.
Οι τιμές των φαρμάκων βασίζονται στο μέσο όρο των 22 μελών της ΕΕ. Είναι μια υπεραπλουστευμένη λογική που δεν προτείνεται από την ΠΕΦ. Η κάθε χώρα έχει τιμολόγηση ανάλογα με τα ασφαλιστικά συστήματα και τις εθελοντικές αυξομειώσεις του κάθε κατόχου άδειας κυκλοφορίας. Επίσης, πολλές χώρες λόγω της συναλλαγματικής αξίας των νομισμάτων τους επηρεάζουν τις αντίστοιχες τιμές φαρμάκων.
Κάθε φάρμακο κάτω από 12 ευρώ, δεν προσφέρει εξοικονόμηση, γιατί αντικαθίσταται από πολύ ακριβότερες θεραπείες.
Στη συνέχεια σε επόμενη ομιλία του, ο κ. Πενταφράγκας υπογράμμισε πως αν το ζητούμενο είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών, τότε δεν πρέπει να εστιάσουμε στην τιμολόγηση και αποζημίωση, αλλά στον τομέα υγείας.
Η βιωσιμότητά του εξαρτάται από το μοντέλο χρηματοδότησης, είναι καθοριστική η δύναμη επιρροής  των παρόχων και προμηθευτών του, οι αμοιβές των λειτουργών κλπ.
Στη συνέχεια παρουσιάζοντας παράδειγμα με φάρμακο που κοστίζει στη λιανική στα 10, 45 ευρώ,  έχει τιμή η ex factory 7,24 ευρω. Όμως με τις επιστροφές που φτάνουν το 21% της λιανικής τιμής τελική τιμή 5,03 ευρώ δηλαδή 48% μειωμένη έναντι της λιανικής.

Αποζημίωση
Σε ότι αφορά την αποζημίωση , ένα φάρμακο που κοστίζει 3,68% υποβάλλεται σε επιστροφές 28% και η τελική τιμή που εισπράττει ο παραγωγός είναι 1,83 ευρώ.  Εφόσον το φάρμακο αυτό εξαλείψει από την αγορά το επόμενο έχει 15πλάσια τιμή.
Ο κ Πενταφράγκας υπογράμμισε ότι θα πρέπει υπάρχει έλεγχος και ρύθμιση στην προσφορά και τη ζήτηση, αλλά και να υπάρχει δυνατότητα της πρόσβασης σε όλα τα φάρμακα που χρειάζονται οι ασφαλισμένοι. Εδώ έχουν πρόσβαση όλα τα φάρμακα που παίρνουν άδεια κυκλοφορίας, όταν στη Γαλλία από τα 925 νέα φάρμακα, μόλις τα 58 ξεκίνησαν να αποζημιώνονται από το σύστημα υγείας. 
Παράλληλα χρειάζεται :αξιολόγηση του κόστους - οφέλους θεραπειών, μητρώα ασθενών και θεραπευτικά πρωτόκολλα, που θα αξιοποιούν τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Έτσι αν γίνει εξορθολογισμός συνταγογράφησης, αναθεώρηση αμοιβών των λειτουργών υγείας και πολιτική ελληνικού φαρμάκου και επώνυμων γενοσήμων και οι δαπάνες φαρμάκου θα εξορθολογιστούν και το σύστημα υγείας θα αναπνεύσει.

Επιτροπή Τιμών

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο ο πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων κ. Ι. Φίλος,επεσήμανε ότι κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες απειλούν να αποσύρουν απαραίτητα φάρμακα από την αγορά αν δεν πάρουν μια καλή τιμή. Εντούτοις δεν αποσύρουν το φάρμακο στη συνέχεια, όπως ο ίδιος παρατήρησε.
Και πρόσθεσε ότι τα οριζόντια μέτρα δεν συνεισφέρουν και πως η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει,ενώ εκτίμησε πως στην επιτροπή τιμών θα έπρεπε να μετέχουν και εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών.

Εκ μέρους της IMS Health, o γενικός διευθυντής  της Νίκος Κωστάρας,  υπογράμμισε ότι τιμολόγηση και η πρόσβαση στην αγορά των νέων φαρμάκων είναι πλέον πολύ σημαντικές και χρειάζονται για τη διαχείρισή τους, health analytics.
Παρουσιάζοντας μελέτη για τους μύθους και τις αλήθειες για την τιμή των γενοσήμων αναφέρθηκε σε σενάρια για δύο ερωτήματα: 1) αν οι τιμές των γενοσήμων είναι μεγαλύτερες στην Ελλάδα απ΄ ότι στο εξωτερικό και 2) αν χρησιμοποιηθούν περισσότερα γενόσημα θα εξοικονομηθούν πόροι για το σύστημα υγείας.
Στο πρώτο ερώτημα διαπιστώθηκε ότι οι τιμές ακολουθούν το μερίδιο αγοράς που έχουν, αλλά και ότι σε χώρες με αντίστοιχο ΑΕΠ και πληθυσμό οι τιμές είναι αντίστοιχες. Συνυπολογίζοντας δε τα clawback και rebate, τότε οι τιμές είναι ακόμη περισσότερο μειωμένες για το σύστημα υγείας.
Σε ότι αφορά το δεύτερο ερώτημα, διαπιστώθηκε ότι δεν είναι πάντα βέβαιο, καθώς το κόστος στο σύστημα υγείας είναι συνάρτηση και του όγκου κατανάλωσης.