Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στο νοσοκομείο ο Χριστόδουλος Ξηρός



Στο νοσοκομείο Παπανικολάου μεταφέρθηκε ο Χριστόδουλος Ξηρός από τις φυλακές Διαβατών όπου κρατείται, μετά από 25 μέρες απεργία πείνας για το καθεστώς απομόνωσης που βρίσκεται εδώ και 3 χρόνια.

Καταγγέλει επίσης ότι μετά την παραβίαση της άδειάς του παρέμεινε απολύτως απομονωμένος στα διάφορα καταστήματα όπου μεταφερόταν.  
Σύμφωνα με την  efsyn.gr, ο Χριστόδουλος Ξηρός έκανε κατεπείγουσα αναφορά προς τον Συνήγορο του Πολίτη με τις ιδιότητές του ως Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης Βασανιστηρίων (Ν. 4228/2014) αλλά και ως φορέα διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας υπαλλήλων καταστημάτων κράτησης (Ν. 4443/2016), υπέβαλε διά της συνηγόρου του ο κρατούμενος των φυλακών Διαβατών, Χριστόδουλος Ξηρός. 
Στην αναφορά περιγράφεται ότι, μετά την παραβίαση της άδειας, ο κρατούμενος παρέμενε κατ’ ουσίαν απολύτως απομονωμένος στα διάφορα καταστήματα όπου μεταφερόταν. 
Ειδικά όμως στις φυλακές των Διαβατών -σύμφωνα με την καταγγελία- παρέμενε με διαταγή σε πλήρη απομόνωση σε πειθαρχείο, επειδή, όπως του είπαν, κινδύνευε η σωματική του ακεραιότητα. 
Ο κρατούμενος αποδίδει τον ισχυρισμό σε πολιτική εντολή και αναφέρει ότι η συμβίωσή του με τους άλλους κρατούμενους (όποτε έγινε αυτό) ήταν απολύτως ομαλή. 
Ο νόμος προβλέπει σε κάθε περίπτωση ως ανώτατο όριο απομόνωσης τις 10 ημέρες. 
Σύμφωνα με τον κρατούμενο, οι συνθήκες κράτησής του (περιγράφονται αναλυτικά) συνιστούν κανονικό βασανιστήριο, ξεφεύγουν από κάθε όριο, ενώ επιβαρύνουν αισθητά την ασθένειά του. 
Ο ίδιος έχει κάνει σειρά καταγγελιών προς τον εισαγγελέα επόπτη χωρίς αποτέλεσμα, ενώ ισχυρίζεται ότι, μετά την τελευταία, «ο αρχιφύλακας Β... αρχικά με προπηλάκισε και με έβρισε με ακατονόμαστες εκφράσεις και ακολούθως άρχισε να με χτυπά στο κεφάλι και άλλα σημεία του σώματος με έκδηλη οργή και μίσος, συνεχίζοντας ταυτόχρονα και το υβρεολόγιο. Στον ξυλοδαρμό συνέδραμαν και 2 υπάλληλοι που δεν γνωρίζω το όνομά τους, οι οποίοι μου κρατούσαν τα χέρια για να μην αμυνθώ. Ο μαινόμενος αρχιφύλακας συνέχισε το ξυλοφόρτωμα ακόμα και μέσα στο κελί κράτησής μου και κατόπιν αποχώρησε υβρίζοντας και απειλώντας ότι θα με εξαφανίσει». 
Και συνεχίζει: «Τέσσερις είναι οι Αποφάσεις Μεταγωγής μου και παρ’ όλα αυτά καμιά δεν έχει υλοποιηθεί, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μου. Η έξαρση του βασανισμού μου με οδήγησε στην απόφαση για απεργία πείνας από τις 23-12-2017, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με κύριο αίτημα την απομάκρυνσή μου από τον βασανιστή μου, αλλά και την επικοινωνία με τη συνήγορό μου, την οικογένειά μου, και την άρση της παράνομης κράτησής μου στο Πειθαρχείο». 
Η μακροσκελής αναφορά απαριθμεί ένα προς ένα τα άρθρα της ΕΣΔΑ και όλους τους νόμους που απαγορεύουν τα βασανιστήρια, ενώ καταλήγει με το αίτημα να παρέμβει άμεσα ο ΣτΠ, να υπάρξει πρόληψη περαιτέρω βασανισμού και αυθαιρεσίας αλλά και ταχεία διερεύνηση.